Anticiklona Kerber uzrokovat će porast temperatura iznad 40°C

S toplotnim valom suočavaju se i Italija, Španija, Francuska, Njemačka i Poljska. Očekuje se da će se temperature popeti do 48°C na otocima Siciliji i Sardiniji – najtoplije temperature ikada zabilježene u Evropi

12.07.2023. 20:58
  • Podijeli:
toplotni val una-64ac396c7e194.webp Foto: UNA

Vrhunac toplotnog vala u susjednoj Hrvatskoj uzrokuje meteorološki fenomen koji se naziva “Lucifer”, a riječ je o anticikloni koja se kreće iz Afrike i gura topli zrak preko italijanskog poluotoka, piše Večernji list BiH.

S toplotnim valom suočavaju se i Italija, Španija, Francuska, Njemačka i Poljska. Očekuje se da će se temperature popeti do 48°C na otocima Siciliji i Sardiniji – najtoplije temperature ikada zabilježene u Evropi.

Anticiklona Kerber uzrokovat će porast temperatura iznad 40°C u većem dijelu Italije s predviđanjima od 47°C-48°C za Siciliju i Sardiniju.

“Znamo da će temperature biti iznad 40°C ili 45°C”, rekao je za The Guardian predsjednik italijanskog meteorološkog društva Luca Mercalli te dodao: “Mogli bismo se približiti rekordu. U svakom slučaju, razine će biti vrlo visoke.”

Rekord najviše temperature u evropskoj historiji oboren je 11. augusta 2021. u italijanskom gradu u sicilijanskoj pokrajini Syracuse, kada je zabilježena temperatura od 48,8°C. Sada bi taj rekord mogao ponovno biti oboren u narednim danima.

U međuvremenu, Španija se suočava s drugim toplotnim valom ovog ljeta s temperaturama do 44°C u nekim dijelovima, piše The Brussels Times.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()