Američke sankcije: Kako primiti platu i koje su posljedice za bankarski sektor i građane

Sve manje odgovora, na sve veći broj pitanja

03.04.2024. 22:00
  • Podijeli:

Crna američka lista već danima zadaje probleme, ne samo sankcionisanim pojedincima, već i zaposlenim licima u firmama koje su se našle pod sankcijama.

I dalje su otvorena pitanja - kako primiti platu, ali i koje su posljedice za bankarski sektor i građane?

Za nekoliko dana očekuje se isplata martovske plate parlamentarcima. Među njima i Marinko Čavara. Pitanje je na koji račun će mu sredstva biti uplaćena. To je nedavno naveo i u pismu upućenom Savjetu ministara.

“Ne znam kako su neki akti došli u javnost koji su internog karaktera. Ja sam jednostavno tražio od Savjeta ministara BiH i nadležnih ministarstava da riješe problem. To je osnovno, temeljno ljudsko pravo da primim platu za svoj rad”, rekao je Čavara.

Iz Ministarstva finansija BiH poručuju – ova tema se najmanje tiče nas. Procedura je, kažu, sasvim jasna. Platu uplaćuju na račun koji im je dostavljen.

“Ukoliko je taj račun blokiran ili nije moguće izvršiti realizaciju tih sredstava, ta sredstva se vraćaju na račun Ministarstva finansija i trezora. Šta dalje, kako, to moraju rješavati osobe koje su na tim crnim listama, jednostavno moraju potražiti način da otvore negdje račun, jer bez računa teško će moći dobiti novac”, naveo je zamjenik ministra finansija BiH Muhamed Hasanović.

TO trenutno ni u jednoj banci u BiH nije moguće, sasvim sigurno iz straha od posljedica koje bi im ugrozile poslovanje. No, ko im je i kada saopštio da postoji takva mogućnost, na koji način? Ko im je dao instrukcije? Šta im je konkretno navedeno u zahtjevu za gašenje računa sankcionisanim osobama? Upite smo poslali na imejl adrese 11 banaka u BiH. Odgovore, osim onih automatskih, nismo dobili. Kao ni od direktora Udruženja banaka BiH.

Da li u ovom slučaju mehanizme ima Centralna banka BiH? Da li može omogućiti isplatu platu, između ostalog i onima koji su zaposleni u sankcionisanim firmama?

“Odgovor na pitanje koje ste uputili nije u nadležnosti Centralne banke Bosne i Hercegovine. Cijeneći nadležnosti, molimo da se za konkretnu tematiku obratite entitetskim ministarstvima finansija", odgovorili su nam iz Centralne banke BiH.

I dok niko nema nadležnosti, kakve u ovom slučaju mogu biti posljedice po bankarski sektor, ali i građane?

“Što se tiče ekonomije tu je najmanji problem što parlamentarci neće primiti platu, puno veći problem je što firme, ljudi neće primiti platu, pa povezane firme neće primiti platu, pa će to smanjiti ekonomsku aktivnost, pa ćemo doći u problem likvidnosti..”, smatra Muharem Karamujić, profesor na Ekonomskog fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Sve manje odgovora, na sve veći broj pitanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()