Aljoša Čampara zatražio suspenziju Zorana Čegara

Osudili nasilničko ponašanje prema novinarima

28.10.2022. 10:57
  • Podijeli:
aljosa_campara - anadolija 11-1666947452725.webp Foto: Anadolija

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara (NiP) danas je uputio zahtjev za suspenziju načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zorana Čegara.

Kako su saopćili iz MUP-a FBiH, Čampara je zahtjev uputio zamjeniku direktora FUP-a Ensadu Kormanu. Zatražio je da se Čegar odmah suspenduje.

"Postupanje iz nadležnosti rukovodioca FUP-a zatraženo je zbog podizanja optužnice protiv Čegara pred Općinskim sudom u Dubrovniku, i to zbog krivičnog djela 'Prevara' iz člana 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, a za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina, zbog falsifikovanja notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu, kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)", napomenuli su.

ampara je zatražio od Kormana da postupi u skladu s članom 114. Zakona o policijskim službenicima FBiH u kojem je navedeno da će policijski službenik biti odmah suspendovan "ako se radi o krivičnim djelima za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje tri godine" i da se mjera suspenzije može izreći ako postoje "osnove sumnje da je počinio krivično djelo ili težu povredu službene dužnosti i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili teže povrede službene dužnosti, kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi štetilo interesima službe ili internom postupku".

U MUP-u FBiH osudili su Čegarovo nasilničko ponašanje nad novinarima, a posebno nasrtaje i prijetnje CIN-ovoj novinarki kojoj je Čegar zaprijetio da će joj "iščupati grkljan", kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao "četnikušom".

"Građani Bosne i Hercegovine zbog pojedinaca poput policijskog službenika Zorana Čegara gube povjerenje u rad policije, a što je u direktnoj suprotnosti sa strateškim prioritetima ovog ministarstva. Ovom ministarstvu su potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Ministar unutrašnjih poslova FBiH poziva Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki CIN-a", poručeno je.

Čampara će zatražiti od Vlade FBiH da pokrene proceduru razrješenja policijskog službenika Zorana Čegara s dužnosti predsjednika Policijskog odbora Vlade FBiH, a za koju ga je predložio Korman, saopćili su iz MUP-a FBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()