Alisa Mutap i Hasan Dupovac se žalili na zatvorsku kaznu u predmetu Dženan Memić

Mutap Ramić je dobila dvije i pol godine, a Dupovac tri godine zatvora u presudi koja je objavljena krajem jula.

26.10.2023. 16:40
  • Podijeli:
alisa mutap durgut pixsell-64ba4c8220762.webp Foto: Armin Durgut/Pixsell

Alisa Mutap Ramić i Hasan Dupovac, osuđeni u predmetu "Zijad Mutap i drugi" zbog skrivanja dokaza i načina na koji je stradao Dženan Memić, žalili su se na zatvorske kazne, potvrđeno je Klixu.

Podsjetimo, Mutap Ramić je dobila dvije i pol godine, a Dupovac tri godine zatvora u presudi koja je objavljena krajem jula.

Kako nam je advokat porodice Memić Ifet Feraget potvrdio, pismeni otpravak presude sve strane su dobile krajem prošlog mjeseca, a nakon toga je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu tražeći veće zatvorske kazne.

Odbrane su tražile produžetak žalbenog roka koji iznosi 15 dana pa su dobile dodatnih 15 u toku kojeg su također predale žalbu, potvrđeno nam je iz Suda BiH. U ime Mutap Ramić žalbu su uložili njeni advokati Nina Kisić i Goran Dragović, dok su u ime Dupovca žalbu predali njegov advokat Ermin Gačanović i lično Dupovac.

Mutap Ramić je osuđena zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Memića u februaru 2016. jer je sve vrijeme govorila da ima amneziju. Apelaciono vijeće je, čitajući obrazloženje, reklo da se krivično djelo davanje lažnog iskaza može počiniti i šutnjom. S druge strane, Dupovac je osuđen zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja. Vijeće je utvrdilo da je prekoračio službene ovlasti i povrijedio službene dužnosti.

Osim njih, u optužnici su bili Alisin otac Zijad Mutap, policijski službenik Josip Barić i hotelski recepcionar Muamer Ožegović. Oni su oslobođeni optužbe. Na izricanju presude pojavio se samo Ožegović.

Podsjetimo, svi optuženi su u novembru prošle godine prvostepenom presudom oslobođeni krivice u predmetu kojeg je vodio sudija Branko Perić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()