Aleksandrine umjetničke čokoladne table

Način na koji ukrašava čokolade dopao se mnogima

02.01.2023. 14:15
  • Podijeli:
AA-20230102-29892653-29892641-NOVI_SAD_ALEKSANDRINE_UMETNICKE_COKOLADNE_TABLE-63b28fef97ce2.webp Foto: Anadolija

Čokolada je jedna od omiljenih poslastica većine svijeta, ali ima i onih čokoladnih tabli koje je, uprkos dobrom ukusu, teško pojesti. Ne zbog veličine, već zbog dizajna. Pogotovo ako je svaka čokoladna tabla jedno umjetničko djelo. Takve čokolade pravi Novosađanka Aleksandra Lazukić Plukavec.

Iako je u ovom hobiju odnedavno, način na koji ukrašava čokolade dopao se mnogima, pa narudžbine stižu sa svih strana, pogotovo sada, kada je kraj godine i vrijeme darivanja.

Društvene mreže doprinijele su promociji njene „čokoladne kreativnosti“ jer su ukrašene čokolade s posvetom bile dijeljene po internetu, pa je samim tim raslo i interesovanje za jestive poslastice koje ona izrađuje.

Sve je počelo od ideje da svojoj ćerki napravi unikatan rođendanski poklon koji će darivati drugarici. Silikonski kalupi za medenjake tako su postali čokoladni kalupi, a pokloni su postali lijepi i jedinstveni darovi s posvetom.

„I onda su počele prijateljice da traže da i njima napravim. I, odjednom, hobi mi je postao obaveza, a narudžbina je bilo sve više i više“, kazala je Aleksandra.

Ona je po struci ekonomista, radila je kao trgovac i nakon povrede kičme počela je da se bavi kreativnim poslovima, izradom drvenih stabala sa sovicama i namještaja za barbike. A od ideje da čokoladi da novu dimenziju do sadašnjeg izdanja koje proizvodi proteklo je dosta istraživanja i dogradnje. Počev od načina topljenja čokolade i upotrebe jestivih ukrasa.

„Malo sam istraživala o bojama, da to ne bude samo crna i bijela čokalada, tražila sam jestive ukrase i unapređivala svoje znanje i vještine. Za mjesec dana se sve iskristalisalo kako treba da bude, mada i sad eksperimentišem“, navodi Aleksandra Lazukić Plukavec.

Razni motivi, od cvetnih, do crtanih utiču da te čokolade budu za starije više ukrasne, dok, kako kaže Aleksandra, djeci ne smeta da se zaslade čokoladom i počinju uglavnom baš od ukrasa. Iako se ovim hobijem bavi od nedavno, na stotine čokolada putovale su na različite adrese. Pošto je svaka čokolada ručni rad, za njeno pravljenje, a u zavisnosti od motiva, potrebno je više od četiri sata.

S obzirom na to da je Aleksandra trenutno nezaposlena, ovaj posao joj je postala cjelodnevna preokupacija zbog velikog broja narudžbina. I sada pravi nove planove. Jedan od njih je da pravi i crne čokolade za dijabetičare sa liofilizovanim voćem.

„Mislim da ću još svašta nešto da smislim i čak planiram da na proljeće, možda uz neke subvencije, otvorim malu poslastičarsku radnju samo za čokoladne proizvode“, zaključila je Aleksandra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()