Ako pronađete ove izrasline na novogodišnjoj jelki, nemojte je unositi u kuću

Imamo lošu vijest za va, ali ako nađete ove izrasline, to je nešto s čime se morate pozabaviti što prije

09.12.2022. 08:44
  • Podijeli:
Jelka_izrasline_foto_FB-63919dc81c453.webp Foto: Facebook

Možda ste u nekom trenutku na božićnom ili novogodišnjem drvetu naišli na čudnu izraslinu veličine oraha i pomislili "je li to šišarika?".

Pa, imamo lošu vijest za va, ali ako nađete ove izrasline, to je nešto s čime se morate pozabaviti što prije. Jer to nisu šišarke, to su vreće za jaja bogomoljke.

Ovisno o vrsti bogomoljke, ootheca (jajna vrećica) može sadržavati od nekoliko do stotina jaja.

Kada se jajna vrećica izleže i bogomoljke izađu, to je prilično strašan prizor i, mora se priznati, ni najmanje "božićni".

Dakle, što ćete učiniti ako ih nađete na božićnom drvcu i zašto?

Pa, prema upozorenju dužnosnika okruga Erie, Ohio, u 2019. morat ćete odrezati granu što je prije moguće i staviti je u vrt. Međutim, ovo nije radi vaše zaštite. Stvorenja su prilično bezopasna za bilo koga osim za svoj plijen, što mi – na sreću – nismo.

Malo je vjerojatno da će bogomoljke predstavljati opasnost za ljude, čak i sa svojim rijetkim ugrizima bez otrova, i ne prenose bolesti. Ali ako se izlegu u zatvorenom prostoru opasnost je za insekte.

"Jednom kada uđe u vašu toplu kuću, beba bogomoljka može se izleći iz svog jajeta i vjerojatno će tada umrijeti od gladi", rekao je istraživač Chris Enroth sa Sveučilišta Illinois za novinsku kuću Kansas City. “Potražite jaja bogomoljke prije no što stablo unesete u kuću. Ako ga pronađete, odrežite granu za koju je pričvršćen i stavite ga u zimzelenu biljku.

Dakle, ako vidite ove izrasline na drvetu, kao što službenici sugeriraju, nemojte ih ostavljati u kući da se izlegu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()