Aida Begić za UNU: Sve je moguće, idemo korak po korak

Film "Balada" bh. kandidat za prestižnu nagradu Oscar

20.09.2022. 10:44
  • Podijeli:
Aida_begic_foto_PetarGlebov_PIXSELL-1663580000849.webp Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije je ostvarenje "Balada" rediteljice Aide Begić.

Kao što smo jučer objavili, Udruženje filmskih radnika BiH glasanjem je odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu za najprestižniju nagradu u svijetu filma. Ovo ostvarenje je svjetsku premijeru imalo na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, Filmskom festivalu u Takmičarskom programu, a nastao je u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva.

Posvećen ženama

Nakon što su se malo slegle impresije, kontaktirali smo samu rediteljicu Aidu Begić. Ona je u razgovoru za UNU kazala da joj je drago jer se radi o divnom priznanju.

"Posebno mi je drago jer je cijeli film bosanskohercegovački, dakle domaća je produkcija, posvećen je stvarno ženama ovdje. Imali smo sarajevsku premijeru i stvarno je lijep sljedeći korak, to što je film naš kandidat za Oscara. Vrlo sam sretna", govori nam na početku Begić.

Poručuje da je ovo velika stvar, ne samo nju ličnu, već i za bh. kinematografiju.

"U principu to je način da se skrene pažnja na film kako od domaće, tako i međunarodne publike. Drago mi je što je u jednom momentu fokus na naš film, obzirom da već sada imamo dosta poziva za učešće na međunarodnim festivalima, tako da i taj festivalski život ide svojim tokom, dok distribucija ovdje kreće u novembru. Idemo korak po korak", dodaje naša sagovornica.

Potrudit ćemo se

Ističe da je već razgovarala sa proslavljenim bh. rediteljima Jasmilom Žbanić i Danisom Tanovićem, koji je i osvojio "Zlatnog kipića" davne 2001. godine za film "Ničija zemlja".

"Moji filmovi su već i ranije bili bh. prijedlozi za Oscara, tako da s tim imam već iskustva, obzirom da sam članica Američke akademije, tako da znam kako taj sistem funkcionira. Također, s Danisom i Jasmilom sam mnogo puta pričala o njihovim iskustvima. Da li će biti nešto kada je u pitanju sama dodjela Oscara, to ne znam. Ovo je mali film. Kada pominjemo film Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida, to je zaista bilo jedno čudo. Vjerujte kada znate kako sve to funkcioniše iznutra, onda bude jasno kakav je to veliki uspjeh. Generalno teški su to koraci, jer ovo je "mali jezik" i samim time njegov domet je manji u odnosu npr. na filmove iz Francuske, Španije... Potrudit ćemo se, ali treba biti realan. Nada uvijek postoji, ali realne okolnosti su da je potrebno mnogo veći sistem za promociju da bi sve urodilo plodom. Ali nikad se ne zna", napominje Begić.

Neću da samo kukamo

Na kraju dodaje da je imala podršku države, obzirom da je cijeli film bosanskohercegovački.

"Film je kompletno finansiran iz BiH, dobili smo davno podršku Fondacije za kinematografiju, Vlade KS, ministarstva kulture KS... Dobili smo evropski Media program za razvoj. Bilo je tu i sopstevenih ulaganja, ali za tako jedan mali budžet uspjeli smo ga napraviti u BiH. Trebalo nam je osam godina, ali nikad nije kasno. Realno događaju se sada neke dobre stvari, neću da kukamo stalno da je grozno i propalo, jer nije. Pojavili su se poticaji na nivou kantona, koji privlače strane investitore, BH Telecom razvija program produkcije serija, povećao se budžet u samom kantonu i stvari idu nabolje i nadam se da će u tom nekom trendu stvari razvijati i da će bh. kinematografija još više napredovati", zaključuje Begić za UNU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()