16 godina od ubistva Denisa Mrnjavca: Iako je rečeno nikad više, sve ponovljeno nebrojeno puta

Posljednje ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka uznemirilo je građane koji se s razlogom pitaju - živimo li na Divljem zapadu

06.02.2024. 21:00
  • Podijeli:

Prošlo je 16 godina od kada je, pri povratku iz škole, u Sarajevu ubijen maloljetni Denis Mrnjavac. Tada je rečeno nikada više. 

Na žalost, do danas smo ih ponovili nebrojeno puta. 

Posljednje ubistvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka uznemirilo je građane koji se s razlogom pitaju - živimo li na Divljem zapadu. 

U međuvremenu, policijske službe poručuju da su svjesni situacije.

 I danas se Sarajlije sjećaju tog 6. februara, kada je život izgubio maloljetni Denis Mrnjavac. Njega su trojica huligana brutalno pretukla i izbola nožem nakon čega je preminuo.

"Uvijek kada je neka godišnjica I kada se desi neki novi Denis I neko novo ubojstvo onda se sjetimo svega ali evo šta konkretno je učinjeno I sami znate. Mislim da je cijeli sistem zakazao. I vlast I grad I država, svi su zakazali", kaže Ana Mrnjavac, majka ubijenog Denisa.

Tada su, poručuju Sarajlije, svi zakazali. Pa su isto ponovili, godinu dana kasnije, u slučaju Amara Mistrića, koji je ubijen iz vatrenog oružja u jednom sarajevskom kafiću. 2016. godine ubijen je Dženan Memić čije ubice su još nepoznate. 

I prije neputih deset dana život na sarajevskoj ulici izgubio je Faris.

"Svi misle da nije do njih ali kao što rekoh do svih je. I sami znate evo kako se dešavaju ubojstva, mali Faris je isto ubijen I to iz vatrenog oružja, pa gdje je ta policija, zar je normalno da neko nosi oružje", pita ana Mrnjavac.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su izjavili da ne mogu komentarisati ubistvo devetnaestogodišnjeg jer se još radi na rasvjetljavanju. Poručuju da je u njihovom fokusu da u najkraćem roku počinioce liše slobode i prikupe potrebne dokaze.

Veliki problem predstavlja nedostatak kadra, MUP-u Kantona Sarajevo nedostaje oko 700 kadrova. A kada su u pitanju krivična djela, čak 60 odsto lica su povratnici. Žargonom nadležnih - od ranije poznati policiji.

"I nama je frustritrajuće da radimo stalno s jednim te istim licima. Mi uradimo što je do nas. Uhapsimo osobu, obavimo kriminalističku obradu i predamo ga nadležnom tužilaštvu. Sud donese presudu i onda čekamo izvršenje. Nedovoljan kapacitet zatvorskih ustanova je jedan od problema. Mišljenja sam da policijski službenici odrade svoj posao do kraja. Mi nismo niti sudije, niti kadije. Ne možemo ni prisilno naplatiti kazne koje duguju, ta pitanja morate adresirati sudu, to nije pitanje za nas", poručuje Fatmir Hajdarević,  policijski komesar u MUP-a KS.

 I tako dok se ne definiša ko je za šta nadležna. A u među vremenu, ostaje nam da se nadamo da se neće ponoviti neki novi Denis, Amar, Dženan, Faris.

"Mislim da ni ja a ni svi moji vršnjaci se ne osjećaju sigurno i naveče ali i u sred bijela dana kada hodaju gradom", kaže Una Kovačević, učenica.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()