Da li znate šta je sextortion?

Seksualna iznuda ili tiha korupcija duboko nagriza bh. društvo

18.09.2023. 21:14
  • Podijeli:


Ovo je rekonstrukcija pokušaja seksualne iznude na radnom mjestu. Učestala, često i neprepozanta od strane žena ali i zakonodavstva. Rijetko ili gotov nikako se ne prijavljuje, najčešće krije. Ako vas nadređeni kolega s pozicije moći pozove na poslovni put kako bi ostavrio svoj prikriveni cilj, važno je prepoznati da je u pitanju seksualna iznuda.

‘’Seksualno iznuđivanje je spoj korpucije i rodno zasnovanog uznemiravanja, odnosno seksualnog uznemiravanja. Prije svega, ima rodno zasnovanu komponentu zbog čega alarmanto pogađa više žene. Nažalost, u Bosni i Hercegovini nemamo dovoljno podataka koliko je seksualno iznuđivanje rasprostranjeno iako znamo da je duboko ukorijenjeno,’’ pojasnila je Svjetlana Marković Ramić projekt menadžer u Helsinškom parlamentu građana Banjaluka.  

U toku je završna faza istraživanja u vezi sa rasprostranjenosti ove pojave na području BIH, kažu iz Helsinškog paralmenta građana. Preliminarni podaci, očekuju se krajem mjesaca. 

‘’Nažalost, žrtve se najčešće vrbuju u sklopu posla. Seksualna iznuda se najviše dešava kako na radnom tako i van radnog mjesta. Na službenom putu najčešće, na poslu konkretno kada je riječ o unapređenju,’’ ukazuju iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka. 

Kada je u pitanju seksualna iznuda, detektovan je problem kaznene politike kao i mali broj evidentiranih slučajeva pred pravosudim organima. Neophodno je mijenjati antikoruptivne politike. 

‘’Krivičari iz Bosne i Hercegovine sa kojima mi sarađujemo, trenunto smatraju da nije potrebno mijenjati krivične zakone jer je seksualna iznuda prisutna kako kroz zloupotrebu moći, polno uznemiravanje, seksualno uznemiravanje, odnosno uznemiravanje na osnovu pola kao novi član Krivičnog zakona Republike Srpske, te da je potrebno mijenjati antikoruptivne i rodno zasnovane politike,’’ smatra Marković Ramić. 

Postoje različiti elementi seksualne iznude a važno je znati da postoji razlika između seksualne iznude i seksulnog uznemiravanja. 

‘’Kod seksualne iznude uvijek postoji ta pozicija moći, zloupotreb položaja. Seksualno uznemiravanje može se dešavati u partnerskim odnosima ili među kolegama. Kod seksualne iznude, to je uvijek zloupotreba položaja ili traženje određene seksualne aktivnosti da li je to implicitni ili eksplicitni zahtjev, da li će doći do realizacije neke radnje ili će ostati možda na porukama, uglavnom, uvijek postoji zahtjev za nekom vrstom seksualne radnje,’’ navodi Vesna Iliktarević iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka. 

Oni koji imaju moć koriste je kako bi seksualno iskorištavali one koji zavise od te moći. 

‘’Postoji element ‘’ovo za ono’’ a to je da se uvijek traže određena seksualna usluga da bi se nešto realizovalo. Da li je to povišica, da li je to pravo na bolovanje, možda čak i slobodni dani čak nekad i pravo na zdravstvenu zaštitu i slično,’’ ističe Iliktarevićeva. 

Iz Helsinškog parlamenta građana poručuju prekinimo ćutanje što je ujedno I moto njihova kampanje a koja će biti realizovana u brojnim lokalnim zajednicama. Između ostalog, kako bi se se podigla svijest građana, ulična akcija biće upriličena u Banjaluci već početkom oktobra. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()