Ženu zapalio benzinom: Optuženi traži ukidanje 30-godišnje kazne zatvora

Branislav Stanivuković želi novo suđenje za svirepo ubistvo vanbračne supruge Milice Marinković, koju je pred njenom kćerkom polio benzinom i zapalio

22.12.2022. 15:00
  • Podijeli:
Branislav Stanivukovic 3 foto O.Matavulj-63a45f261ccdb.webp Foto: UNA

Odbrana Branislava Stanivukovića (45) iz Kukulja kod Srpca zatražila je od Vrhovnog suda Republike Srpske da ukine prvostepenu presudu kojom je osuđen na 30 godina zatvora za svirepo ubistvo vanbračne supruge Milice Marinković (33), koju je polio benzinom i zapalio u julu 2020. godine!

Iznoseći žalbu pred Vrhovnim sudom odbrana je tražila da se presuda ukine i postupak vrati na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci. S druge strane Republičko tužilaštvo smatra da je žalba odbrane neosnovana, pa je predložilo da se ona odbije i prvostepena presuda potvrdi.

Nasilje u porodici ili teško ubistvo

U žalbi odbrana je tvrdila da se ovdje nije radilo o teškom ubistvu, već o nasilju u porodici sa smrtnim ishodom. Navode da je cijela optužnica zasnovana na nasilju u porodici i smatraju da u presudi nije dato valjano obrazloženje zašto im je odbijen prigovor po pitanju pravne kvalifikacije krivičnog djela.

"Takođe, postoje kontradiktornosti u izjavama svjedoka, a nije dokazano ni sredstvo kojim je djelo počinjeno, jer ni jedan svjedok nije vidio sporni upaljač", navedeno je u žalbi.

Stanivuković je pred sudskim vijećem pročitao unaprijed pripremljene teze, dodajući da ima namjeru da ih detaljno obrazloži i dokaže u eventualnom novom postupku.

Tražio "završnu riječ"

Naglasio je da želi da obrazloži postupanjeCentra za socijalni rad u Laktašima, izjave Miličinih roditelja u kojima su govorili o tome da ju je on "mnogo volio" i slično. Pominjao je, između ostalog, i plastičnu flašu sa benzinom, koja je bila jedan od ključnih dokaza, tvrdeći da mu je ta flaša ostala u vozilu kada je s Miličinim rođakom išao da kosi.

Stanivuković je želio i da iznese završnu riječ, pa je upozoren da na žalbenom ročištu nema takvu mogućnost. Na pitanje sudskog vijeća da li koristio pravo da svjedoči tokom prethodnog postupka odgovorio je da nije jer je "tada bio u katastrofalnom stanju".

Zločin se dogodio 20. jula 2020. godine u Aleksandrovcu kod Laktaša. U prvostepenoj presudi se navodi da je Stanivuković, na očigled Miličine kćerke Slađane, suprugu polio benzinom i zapalio. Nesrećna žena je zadobila opekotine 2. i 3. stepena po glavi, leđima i obe ruke. Hospitalizovana je u UKC Republike Srpske i poslije 13 dana je podlegla povredama.

Desetogodišnje maltretiranje

U presudi se navodilo da je Stanivuković od 2010. godine zlostavljao Milicu, tako što ju je tukao i psihički maltretirao, braneći joj da ga napusti i da bilo kome priča o tome.

"Kada je Milica, tokom 2012. godine, uspjela da pobjegne kod majke u Austriju, optuženi je zapalio kuću njenog očuha u Mrčevcima kod Laktaša. Iz straha za život svoje ćerke, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, ona se vratila optuženom i nastavila s njim da živi u vanbračnoj zajednici", navodi se u prvostepenoj presudi.

Tokom suđenja se navodilo da su se oni i poslije toga svađali, pa čak i noć prije zločina. Sutradan, 20. jula ujutro Stanivuković je automobilom "peugeot 406" pratio Milicu i njenu ćerku na putu Mrčevci - Aleksandrovac. Kada im je prišao, izašao je iz vozila noseći plastičnu flašu, sa 1,5 litara benzina.

"Oštećena je počela da bježi, ali je optuženi sustigao i polio benzinom po glavi i tijelu. Potom ju je zapalio otvorenim plamenom iz upaljača, svjestan da će tako prouzrokovati njenu smrt, što je i htio", navodi se u presudi.

Osuđen zbog trgovine drogom

Inače, Stanivuković je ranije kažnjavan novčano zbog paljevine kuće Miličinih roditelja. Nekoliko dana prije zločina nepravosnažno je osuđen na tri godine zatvora zbog uzgoja i trgovine marihuanom. Tu presudu je, u septembru, potvrdio Vrhovni sud RS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()