Za otmicu i razbojništvo pet godina i devet mjeseci zatvora

Bogdan Vajukić proglašen krivim za premlaćivanje Srboljuba Ćućuna

22.02.2022. 13:00
  • Podijeli:
bogdan-vajukic-foto-una.jpg

Bogdan Vajukić (24) iz Laktaša osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na pet godina i devet mjeseci zatvora jer je pretukao, oteo i opljačkao Srboljuba Ćućuna u Miloševcima kod Laktaša.

Ovo je druga presuda Vajukiću u posljednjih pet mjeseci, budući da je u septembru osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Gojka Veselića (76), koga je pretukao nasmrt i tijelo bacio u bunar.

Novom presudom Vajukić je oglašen krivim za razbojništvo, protivpravno lišenje slobode i oštećenje tuđe stvari. Zločin se dogodio u noći između 18. i 19. decembra 2018. godine. U presudi se navodi da je optuženi automobilom "Golf" pijan, sa 1,36 promila alkohola u krvi, presreo Ćućuna u Miloševcima kod Laktaša i udario u njegov automobil "Mercedes". Zatim je izašao iz automobila, pretukao žrtvu i ugurao ga u svoje vozilo, a potom mu je ukrao 70 KM i novčanik sa bankovnom karticom.

Odbio mu poslužiti piće

Tokom suđenja Ćućun je ispričao da ga je Vajukić napao zato što je odbio da ga posluži pićem u kafani "Monako" u Laktašima. Naime, Vajukić je s dvojicom drugova popio piće. Oni su ubrzo otišli, a on je ostao. Tražio je od Ćućuna piće, ali je ovaj odbio da ga usluži jer mu je, kako je posvjedočio, učinilo da je pijan.

Vajukić je nakon toga napustio kafić, ali se poslije desetak minuta vratio i počeo da galami i provocira druge goste. Ćućun mu je rekao da napusti kafić, što je ovaj i učinio.

Pola sata iza ponoći Ćućun je krenuo kući i Vajukić ga je presreo na putu. Izudarao ga je šakama i nogama, a potom ugurao u "Golfa". Tokom vožnje Ćućun je iskočio iz vozila, ali se Vajukić zaustavio i nastavio ga tući. Pretresao mu je i odjeću i ukrao 70 KM i novčanik, koji nije pronađen. Ipak, u pretresu Vajukićeve kuće policija je u džepu jakne našla Ćućunovu bankovnu karticu.

U obrazloženju presude sudija Branimir Jukić je naveo da je krivica Vajukića u potpunosti dokazana.

"Optuženi je počinio tri krivična djela i prigovori odbrane to nisu doveli u sumnju", istakao je Jukić.

Osuđen za ubistvo

Suđenje za otmicu i razbojništvo Vajukiću je prolongirano nakon što je u januaru prošle godine pritvoren zbog ubistva komšije Gojka Veselića. U tom postupku je osuđen na 10 godina zatvora, ali presuda nije pravosnažna.

Sud mu je tada izrekao i dvogodišnju mjeru obaveznog psihosocijalnog tretmana. Zločin je počinjen 24. januara kada je Vajukić pijan, sa oko 2,4 promila alkohola u krvi, došao u kuću starca. Nakon verbalnog sukoba Veselića je izudarao i ubio.

Kritične noći Vajukić je priveden u policiju, ali zbog drugog krivičinog djela. Policija u to vrijeme nije ni znala za ubistvo, pa je Vajukić sutradan pušten na slobodu. To je iskoristio da se vrati na Veselićevo imanje. Sa žrtve je skinuo donji veš i tijelo bacio u bunar u dvorištu. Veselićeva kćerka prijavila je očev nestanak i zločin je rasvjetljen nakon što je tijelo izvučeno iz bunara.

Inače, Vajukić je ranije već osuđivan na novčanu kaznu od 500 KM zbog ugrožavanja sigurnosti.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()