Vrhovni sud RS: Američkom državljaninu ukinuta osuđujuća presuda

Sudsko vijeće uvažilo žalbu odbrane i predmet vratilo na ponovno suđenje Okružnom sudu u Banjaluci

29.10.2022. 14:44
  • Podijeli:
vrhovni-sud-rs-una.jpg

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu državljaninu SAD Vladimiru Opačeku (30) kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva Srđana Jovića u banjalučkom naselju Starčevica.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Depostović za UNU kaže da je prvostepena presuda ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu odbrane optuženog Opačeka.

Predmet vraćen na ponovno suđenje

"Žalba branioca je uvažena, prvostepena presuda je ukinuta i predmet je vraćen Okružnom sudu u Banjaluci na ponovno suđenje", rekla je Despotović.

Prvostepenom presudom Opaček je oglašen krivim da je nožem teško ranio Jovića, a osim zatvorske kazne izrečena mu je i obavezna mera psihijatrijskog liječenja, jer je tokom suđenja utvrđeno da je djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, usljed poremaćaja ličnosti.

Vladimir Opaček osuđivan u Americi

Zločin se dogodio 3. januara 2019. godine u hodniku zgrade u ulici Rajka Bosnića u Banjaluci. Opaček je, sakriven iza zida, čekao Jovićev dolazak.

"Kada je poslije pola sata Jović izašao iz stana i krenuo prema izlazu iz zgrade Opaček je, bez bilo kakvog povoda i razloga, nasrnuo na njega i nožem ga ubo u grudi. Nanio mu je tešku i po život opasnu ubodnu ranu lijeve polovine grudnog koša sa povredom gornjeg režnja pluća", navodi se u optužnici.

U Americi osuđen na 10 godina zatvora zbog pljačke

Vladimir Opaček ima državljanstvo BiH i SAD, gdje je takođe osuđivan. Prema podacima američkih medija on je u saveznoj državi Mejn 28. juna 2013. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog pljačke. Kazna mu je skraćena na pet godina, dok je preostali dio kazne trebala biti uslovna sloboda. Iz zatvora je pušten u oktobru 2017. godine.

Tokom suđenja u Banjaluci Opaček je tvrdio da se ne sjeća napada na Jovića, jer je bio pod dejstvom alkohola i tableta.

"Desetak dana prije događaja za koji sam optužen, poginula mi je djevojka i od tada sam bio u teškom stanju. Ničega se ne sjećam. Pio sam alkohol i tablete, a u to vrijeme sam pokušao i samoubistvo", rekao je Opaček u sudnici.

Posjekotine po licu i lažno prijavljivanje razbojništva

Osim zbog napada u haustoru zgrade Opaček je na stranice crne hronike dospio i u decembru 2020. godine kada je, kako je utvrdila policija, lažno prijavio da su ga kod "Vitaminke" u Banjaluci napala tri migranta koji su ga posjekli nožem po licu i ukrali mu novčanik i ručni sat. Tokom saslušanja u policiji Opaček je na licu imao specifične povrede za koje se sumnjalo da su nanese žiletom, odnosno da se radilo o preciznim rezovima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()