Više osoba iz BiH i Austrije prijavljeno zbog kriminala u Fabrici duhana Sarajevo

Navedenim aktivnostima je pored ostalog omogućeno da se sredstvima FDS d.d. Sarajevo steknu dionice društva kroz različite postupke

06.12.2023. 13:30
  • Podijeli:
fabrika-duhana-sarajevo-foto-fds.jpg

Komisija za vrijednosne papire FBiH dostavila je Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih i fizičkih lica iz BiH i Austrije zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela: nesavjesno privredno poslovanje, zaključenje štetnog ugovora i zloupotreba položaja i ovlaštenja, u vezi poslovanja FDS d.d. Sarajevo.

Navodi iz izvještaja

Navode da je na osnovu obavljenog nadzora utvrđeno postojanje osnova sumnje da su određena fizička i pravna lica, u periodu od 2016. do 2023., pripremala i realizirala aktivnosti tako što su koristili svoj položaj, propuštali poduzeti dužne radnje i ovlasti, poduzimali nezakonite aktivnosti, koristeći pritom privredni subjekt koji je pod njihovim preovlađujućim uticajem i kontrolom, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi i drugome, odnosno nanoseći štete privrednom subjektu FDS d.d. Sarajevo (Badeco Adria d.d. Sarajevo).

Imovinu i novčana sredstva spomentuog društva osumnjičena lica su kasnije koristila za pokrivanje obaveza povezanih pravnih i fizičkih osoba, zaključujući sporne pravne poslove velikih novčanih vrijednosti u kojima se društvo pojavljivalo kao garant tih pravnih poslova, a sve na osnovu spornih odluka upravljačkih struktura koje su bile na štetu društva, a u korist povezanih osoba.

Navedenim aktivnostima je pored ostalog omogućeno da se sredstvima FDS d.d. Sarajevo steknu dionice društva kroz različite postupke.

S tim u vezi, Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih lica iz Austrije i BiH, te fizičkih lica inicijala A.W. iz Beča, Austrija, E.M. iz Sarajeva, M.P.S. iz Beča, Austrija i M.P. iz Beča, Austrija, zbog postojanja osnova sumnje u vršenje različitih krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH, među kojima su nesavjesno privredno poslovanje, te zloupotreba položaja i ovlaštenja, saopćeno je iz te institucije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()