Kriminalna grupa švercala gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju

Tokom pretresa talijanska je policija otkrila millinone eura u gotovini skrivene ispod poda

24.03.2023. 14:00
  • Podijeli:
policija_italija_index 1-641d57e54691d.webp Foto: Index.hr

Ured evropskog javnog tužitelja u Bologni i talijanska financijska policija Parme (Guardia di Finanza) izvršili su jučer nalog za zamrzavanje imovine u iznosu do 149 miliona eura, objavio je Ured evropskog tužitelja. 

Kako su objasnili, radi se o istrazi kriminalne grupe koja je švercala gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju.

"Nalog za zamrzavanje izdao je istražni sudac iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije firme uključene u trgovinu gorivom. Sudski dekret o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršen je u Parmi, Potenzi i Salernu", objavio je EPPO, a prenosi Index.

Miloni eura skriveni ispod poda

Tokom pretresa talijanska je policija otkrila millinone eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od  firmi pod istragom.

Istragom je obuhvaćena kriminalna grupa koju čine tri osobe, svi Talijani koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su gorivo unosili na talijanski teritorij iz Hrvatske i Slovenije i preprodavali ga po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih firmi kao posrednike.

"Gorivo je na kraju prodavano firmi sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju dotičnih petrokemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene gospodarske subjekte", objavio je EPPO.

Prema istrazi, goriva su uvezena preko dviju tvrtki sa sjedištem u EU iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja. Gorivo je prodavano na 17 benzinskih pumpi u talijanskim gradovima Parmi, Piacenzi, Reggio Emiliji, Modeni, Ferrari, Brescii, Lodiju i Veroni.

Šteta u talijanskom proračunu od preko 90 miliona eura

"U nekim je slučajevima kao posrednik korišteno preduzeće sa sjedištem u Potenzi, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog koraka u trgovačkom lancu, kako prevara ne bi bila izravno povezana s tvrtkom sa sjedištem u Parmi. Tamponsku tvrtku sumnjiči se i za poreznu prevaru", dodaju evropski tužitelji.

Procjenjuje se da je shema poreznoj upravi u Italiji nanijela štetu od više od 92 miliona eura, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()