Uhapšen na granici sa Srbijom: Tužilaštvo BiH pokreće istragu kako je Zildžić došao do iskaznice OBA

Kako je potvrđeno, u evidenciji OBA zvanično nema dokaza da su Zildžiću izdati iskaznica i bedž ove bezbjednosne agencije

20.09.2023. 18:30
  • Podijeli:
Tuzilastvo BiH_Anadolija-63bbfe174afe0.webp Foto: Anadolija

U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na osobe s Crne liste Vlade SAD, a koji se odnosi i na navode o zloupotrebi kapaciteta OBA BiH, u okviru kojeg će biti zatražene informacije o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije.

Informacije će biti zatražene od nadležnih institucija, kako bi se u okviru predmeta obavile provjere.

Ovo stoji u odgovoru Tužilaštva BiH na pitanje hoće li ova institucija utvrditi kako je poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (BiH) Salko Zildžić dobio iskaznicu OBA, što je utvrđeno nakon hapšenja u Srbiji.

Kako je potvrđeno, u evidenciji OBA zvanično nema dokaza da su Zildžiću izdati iskaznica i bedž ove bezbjednosne agencije.

Šta kaže Izborni zakon BiH: Poslanik stranke Bakira Izetbegovića mogao bi ostati bez funkcije zbog pištolja

Podsjećamo, Zildžić je uhapšen je prilikom prelaska granice sa Srbijom kada je kod njega pronađen pištolj, za koji je imao dozvolu u BiH, ali ga, prema postojećim zakonima nije smio nositi u Srbiju, zbog čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Odluku da će mjesec dana iza brave donio je Viši sud u Užicu, a na osnovu Zakona o oružju i municiji Srbije, kojim se kaže da, ukoliko neko posjeduje dozvolu za oružje, a neovlašteno ga nosi, biće kažnjen zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Da je kod Zildžića pronađeno oružje, potvrdio je sudija Zoran Milinković.

– Nađen mu je pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije – rečeno je za medije.

Zildžić je, kako isti prenose, odmah zatražio pomoć od Ambasade BiH u Beogradu, a tokom jučerašnjeg dana, njega su trebali posjetiti predstavnici ambasade BiH.

Ono što treba napomenuti jeste da je prilikom pronalaska pištolja kod poslanika SDA pronađena i počasna iskaznica Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), a koju mogu dobiti samo penzionisani pripadnici službe, prenosi Avaz.

Naime, u Pravilniku OBA BiH o službenim iskaznicama u članu 61. navodi se da se da se “zaposlenima daju službene iskaznice čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor Agencije”, što je odmah otvorilo pitanje kada i kako je ona izdata Zildžiću,

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()