Ubistvo Bašića crveni alarm: Neophodan veći stepen bezbjednosti policajaca

Zakonom se moraju omogućiti najstrožije kazne za napade, pokušaje ubistva ili ubistva policajaca

30.03.2022. 15:19
  • Podijeli:
lukac-u-gradisci-una.jpg

Ubistvo inspektora Radenka Bašića bilo je crveni alarm za inicijativu da se uđe u proceduru izmjena Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Predstavnici izvršne vlasti saglasni su da su izmjene, koje će doprinijeti većem stepenu bezbjednosti policajca neophodne.

Nakon što je  Dalibor Railić zvani Dugi, osumnjičeni kao naručilac ubistva inspektora Bašića, među prvima priveden, a prijedorski okružni tužilac nije zatražio pritovor, isto je postupio republički. Tek na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine je zadržan ali zbog drugog djela.

Da Zakon o krivičnom postupku ne predviđa zadržavanje, u ovom slučaju, 24 sata, iz Policije tvrde da Railić ne bi odmah nakon privođenja išetao na slobodu.

"Treba policiji omogućiti i duži period lica privedenih u ovom trenutku imamo mogućnost 24sata da zadržimo lice ili 72 ako se radi o terorističkom aktu. Moramo u potpunosti da znamo koliko policija može da zadrži lice, a da ne moramo da molimo tužioca da nam produži pritvor", izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Lukač ističe i da se zakonom moraju omogućiti najstrožije kazne za napade, pokušaje ubistva ili ubistva policajaca. Poštravanje kazni ali i niz drugih izmjena kojima će službena lica imati veću zaštitu su neophodna smatra i bivši ministar Perica Bundalo. Međutim, kod zakonskog definisinja zadržavanja osumnjičenih vidi problem.

"Ne možete izdvojiti samo određena krivična djela jer određivanje pritvora je kršenje slobode, onda to mora ići geberalno prema svima. Ili recimo strožije kazne ali ne može ići samo prema jednoj kategoriji i mora ići jednako prema svim. To je vrlo osjetljiv zakon i vrlo je teško dirati u suštinu", smatra  Perica Bundalo,  aktuelni narodni poslanik i  bivši ministar unutrašnjih poslova RS.

Izmjenama pooštrile bi se kasne i za pripadnike policije koji sarađuju sa počiniocima krivičnih djela.

"Ja sam spreman da predložim da svaki kriminalac koji bude osuđen za određenu kaznu, da svaki policajac dobije duplo veću kaznu ako je učestvovao u tom djelu ili pomagao na bilo koji način da doprinese tom krivičnom djelu", rekao je Lukač. 

O izmjenama se govori u javnosti, međutim narct još nije upućen u skupštinsku proceduru.

"Napad na policajca nije isto što i međusobni sukob drugih građana, svakako da nadležne institucije trebaju na adekvatan način vjerujem da treba vremena da se iskristališe šta bi to trebao da bude prijedlog", izjavio je novinarima  Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Za razliku od Railića koji je priveden pa pušten, pa ponovo priveden ali ne zbog ubistva Bašića, licu inicijala S.P. je expresno određen jednomjeseči pritvor iako se naknadno nije našao u Izvještaju MUP-a o ubistva inspektora.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()