Tužilaštvo BiH: Zbog krijumčarenja migranata uhapšene tri osobe

Osumnjičeni za izvršenje kaznenih djela, koristili plovilo kojim su preko riječne granice na teritoriju BiH krijumčarili osobe

23.09.2022. 15:16
  • Podijeli:
sud_bih_sud bih 2.jpg Foto: Sud BiH

Postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Granične policije BiH, u dva predmeta uhapsili su ukupno tri osumnjičene osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

"Osumnjičeni, koji su strani državljani, su pod istragom i terete se da su duži vremenski period, vršili organizovanje, komunikaciju i krijumčarenje ilegalnih migranata na područje BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da su u jednom predmetu, osumnjičeni za izvršenje kaznenih djela, koristili plovilo kojim su preko riječne granice na teritoriju BiH, krijumčarili više osoba u nezakonitim prelascima granice.

"Počinjenjem ovih kaznenih djela, počinitelji ostvaruju nezakonitu imovinsku korist, a nanosi se šteta BiH, narušavanjem sigurnosne situacije, omogućavanjem ilegalnih migracija kao i povećanjem broja osoba koje nezakonito borave u BiH, a sa ciljem odlaska prema zemljama Evropske unije", ističe se u saopštenju.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica donijet će odluku o prijedlogu mjera pritvora, mjera zabrane, kao i daljim istražnim aktivnostima u ovim predmetima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()