Šverc duvana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

To je samo ono što je svojim radom SIPA dokumentovala

27.09.2023. 08:23
  • Podijeli:
duvan pixabay-64ca191d562fe.webp Foto: Pixabay

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021. godine do danas realizovala je 17 akcija, uhapsila 61 lice i oduzela oko 17 tona duvana u listu i 293.285 kutija cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama, a budžet BiH u svemu je oštećen za oko 33 miliona KM.

Saša Grabovac, ekonomista, kaže da je šteta od šverca i ilegalnog tržišta duvana mnogo veća te da je 33 miliona KM samo ono što je svojim radom SIPA dokumentovala.

"Iznosi su puno veći i niko ne može utvrditi kolika je šteta. Postoje razne procjene i ako gledamo proteklu deceniju, ta šteta po budžete je preko milijardu KM ako uzmemo u obzir PDV, akcize i sva ona davanja koja su indirektni troškovi kada je tržište duvana u pitanju", rekao je Grabovac.

Osim toga, pripadnici SIPA u tom periodu oduzeli su i 9.184 kilograma rezanog duvana, 743 kilograma duvanskog rebra, zatim 4.000 kilograma korijena duvana, 1.100 kilograma duvanske folije, 109.000 filtera za cigarete, 11 velikih mašina za rezanje duvana, 36 malih mašina za punjenje cigareta i 16 vaga.

"U gotovo svim slučajevima nedozvoljen promet rezanog duvana vrši se na način da individualni proizvođači duvana organizatorima proizvodnje, pravnim licima, predaju unaprijed ugovorene količine duvana. Ostatak duvana individualni proizvođači prodaju drugim licima, koja duvan režu i rezani duvan prodaju bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i bez obilježavanja rezanog duvana akciznim markicama BiH. Takođe, česti su slučajevi da individualni proizvođači i sami vrše rezanje duvana i njegovu prodaju bez plaćanja akciza na duvan za pušenje", rekli su nam u SIPA.

Takođe, kako kažu u SIPA, velike količine fabrički obrađenog duvana proizvođači prodaju fizičkim licima, a prodaja se knjiži na pravna lica, jer fizička lica ne mogu vršiti promet fabrički obrađenog duvana.

"Nakon što se duvan proda na ime nekog pravnog lica, fizičko lice, stvarni kupac duvana, prevozi duvan na njemu poznate lokacije, vrši njegovo rezanje, a zatim rezani duvan prodaje kupcima koji rezani duvan dalje prodaju na pijacama i slično, bez plaćanja akciza na duvan za pušenje. Navedene pojave su prisutne, te se na taj način velike količine duvana prometuju na crnom tržištu", rekla je za "Nezavisne" Jelena Miovčić, portparol SIPA.

Kada je riječ o cigaretama bez akciznih markica, prema informacijama SIPA, one se na područje Bosne i Hercegovine uglavnom krijumčare sa područja Crne Gore i Srbije, a zatim ih krijumčari preprodaju svojim kupcima, koji cigarete prodaju krajnjim kupcima.

"Kada je u pitanju rad na sprečavanju i suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, SIPA ima izuzetno dobru saradnju sa svim policijskim tijelima u BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim nadležnim organima, jer samo na taj način se može odgovoriti svim bezbjednosnim izazovima, a između ostalog i borbi protiv pojedinaca i organizovanih grupa koje se bave krijumčarenjem akcizne robe", rekli su nam u SIPA.

Ono što je činjenica jeste da SIPA sama ne može spriječiti ilegalnu trgovinu duvanom i duvanskim prerađevinama i rezultate može dati samo koordinisan rad svih nadležnih na ovom pitanju.

"Bile su akcije gdje su se uključile sve institucije, kao što su UIO, entitetski MUP-ovi, tržišne inspekcije i to je način da te akcije daju rezultat, kao i saradnja sa institucijama u zemljama regiona", rekao je Grabovac.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()