Sve teže stanje u dijelu BiH: Raste broj slučajeva zelenašenja i kladioničkih prevara

On je precizirao da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 97,1%, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 83,3%.

17.04.2024. 19:05
  • Podijeli:
policija-kazna-una.jpg

Policija istočne Hercegovine se sve više susreće i rješava krivična djela vezana za zelenašenje, prevare i kladioničke prevare.

Kako je na tromjesečnoj pres-konferenciji rekao Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje, krivična djela prevara, iznuda i pranje novca  rasvjetljavali su policijski službenici ove uprave, ali i MUP-a RS u sjedištu, te susjednih uprava Federalnog MUP-a i PU Foča, dok je jedno lice uhapšeno za iznudu i zelenaštvo.

"Zelenašenje i kladioničke prevare su odvojeni predmeti, a u postupku su i jedan i drugi predmet, u kome je, bez pravosnažnih presuda, rano govoriti o njihovom konačnom rješenju, iako je za sve informacije i eventualno obeštećenje oštećenih nadležan sud", kazao je Laketa.

Iako su se ovakve prevare i ranije otkrivale u Policijskoj upravi Trebinje, oni nemaju povratnu informaciju o tome da li je nekome nadoknađena šteta i da li su nadležni sudovi presuđivali u korist oštećenih, koji, prema zakonu, obeštećenje treba da traže u parničnom postupku, ako se u presudi ne navede da optuženi mora nadoknaditi oštećenom štetu.

Sume koje su oštećeni uplaćivali za navodne kladioničke dojave su teško dokazive, kao i one koje oštećeni uzimaju od zelenaša, gdje praktično i ne postoji mogućnost obeštećenja, jer su lica na svoju odgovornost tražila novac.

"Obeštećenja nisu stvar policije, jer se to presudom definiše, a što se nas tiče - mi ćemo i dalje nastaviti djelovati po ovim krivičnim djelima", pojasnio je Laketa, dodavši da je u ovom tromjesečju povećan i broj narušavanja javnog reda i mira za 15 u odnosu na isti period lani, što je u neku ruku bilo i očekivano jer je ovo period pun praznika sa većom koncentracijom gostiju u Trebinju i povećanjem broja ljudi na javnim okupljanjima.

I načelnik Sektora policije Miodrag Janković je potvrdio povećanje broja krivičnih djela po pitanjima javnog reda i mira, ali je broj saobraćajnih nezgoda manji za pet nego u prošlogodišnjem prvom tromjesečju. Broj od dva poginula isti je kao lanjski, a sa teško povrijeđenim licima je za dva više, dok je broj saobraćajki sa lakše povrijeđenima za jedan manji nego prošle godine.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Ljubomir Supić kaže da je u posmatranom periodu ova uprava evidentirala 68 krivičnih djela, od kojih se na opšti kriminalitet odnosi 52, a na zloupotrebu opojnih droga četiri krivična djela, te se na privredni kriminalitet odnosi sedam, a na bezbjednost javnog saobraćaja pet krivičnih djela, pišu "Nezavisne".

On je precizirao da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 97,1%, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 83,3%.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()