Sudiju Branka Perića čeka i sudski postupak

Sud BiH dostavio audiozapis Tužilaštvu

05.07.2023. 13:38
  • Podijeli:
Branko_peric_foto_VSTV-1669288703792.webp Foto: VSTV

Sudija Branko Perić odbio je potpisati prvostepenu presudu u predmetu "Respiratori", u kojem su osuđeni bivši premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić, na ukupno 15 godina zatvora. Riječ je o nepravosnažnoj presudi.

Perić je u ovom postupku bio predsjedavajući Vijeća, a presudu odbio je potpisati, pravdajući se time da nije njegova - jer je preglasan.

On je, podsjećamo, nakon izricanja presude javno pročitao izdvojeno mišljenje, što nije sudska praksa, te je protiv njega podnesena disciplinska tužba i pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela odavanje tajnih podataka, kao i krivičnog djela kršenje zakona od sudije.

Tužilaštvo BiH je 6. juna od Suda BiH zatražilo da im se dostavi audiozapis s javne objave prvostepene presude, što je, prema informacijama Avaza, i učinjeno.

Tačnije, Sud je već 8. juna dostavio traženi audiozapis, čime je Tužilaštvo i formalno započelo s provjerama navoda iz krivične prijave.

Prema pisanju pomenutog portala, čeka ga disciplinski, a, kako stvari stoje, i sudski postupak.

Perić je javno saopštio šta je bilo na tajnom glasanju, što je protivno Zakonu o krivičnom postupku BiH. Vijećanje je tajno i ne smije se objaviti.

Prema Zakonu, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajna i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita. Presuda je jedinstvena i stav je Suda BiH i kao takva se čita. Pojedinačno mišljenje u tom trenutku faktički ne postoji, što je Perić znao, ali je ipak odlučio počiniti krivično djelo, piše Avaz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()