Suđenje Zeljkoviću i ostalima: Koliko su maske plaćane u Kini?

Svjedok tužilaštva Mladen Čančarević je u Okružnom sudu u Banjaluci, na suđenju u predmetu "Korona ugovori", potvrdio da je, prema profakturi, cijena jedne respiratorne maske "KN 95"

18.03.2024. 15:35
  • Podijeli:
okruzni sud banjaluka UNA-63f4ae5eda686.webp Foto: UNA

Svjedok tužilaštva Mladen Čančarević je u Okružnom sudu u Banjaluci, na suđenju u predmetu "Korona ugovori", potvrdio da je, prema profakturi, cijena jedne respiratorne maske "KN 95", koju je nabavljala firma "Promeding", u Kini iznosila 0,20 dolara.

On je to ispričao u predmetu u kojem su optuženi bivši vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, direktor "Procontrola" Slavko Bojić, direktor "Promedinga" Dragan Dubravac, vlasnik Turističke agencije "Travel 4 fun" Saša Marković i bivši direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić.

Prema riječima Čančarevića, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, u kojoj je on sada pomoćnik direktora, a u vrijeme davanja saglasnosti 2020. godine bio je rukovodilac u Sektoru za pravne poslove, izdala je saglasnost firmi "Promeding"  da može da uveze 67.550 komada pomenutih maski.

Svjedok Čančarević je potvrdio da je firma "Promeding" bila upisana u registar za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava.

"Zahtjev za davanje saglasnosti za uvoz neregistrovanog medicinskog sredstava maski 'KN 95' bio je kompletan, imao je i izjavu odgovorne osobe ispred firme koju je potpisala Ljiljana Trišić, te izjavu krajnjeg korisnika o potrebni hitne nabavke, koju je potpisao Branislav Zeljković, kao i sertifikat robe", rekao je Čančarević te potvrdio da je krajnji korisnik maski bio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Istakao je da je u to vrijeme, prije davanja saglasnosti, Agencija dobila dopis od ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alena Šeranića, kao i predsjednika Vlade Radovana Viškovića da se ubrzaju procedure davanja saglasnosti za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava.

"Kasnije sam saznao da je 'Promeding' uvezene maske prometovao preduzeću "Procontrol' što nije bilo u skladu sa pravilima Agencije. To nije bilo dozvoljeno jer je krajnji korisnik bio Institut", kazao je Čančarević.

Svjedok Strahinja Obradović, koji je u Agenciji radio u Sektoru za pravne poslove i koji je dužio spis "Promedinga", kazao je da je njihov zahtjev bio kompletan.

Radnica u preduzeću "MMS Code" Tea Todorović potvrdila je da je po zahtjevu i uputstvima optuženog Slavka Bojića napravila prednacrt konzorcijumskog ugovora za preduzeća "Promeding" i "Procontrol".

"Slavko mi je rekao da je tema ugovora nabavka zaštitnih i respiratornih maski te koje firme učestvuju", rekla je između ostalog Amidžićeva, te navela da je firma "MMS Code" nekad bila Bojićevo vlasništvo, pišu Nezavisne.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()