Krivi su: Novaliću četiri, Solaku šest, a Hodžiću pet godina zatvora

Sudskim vijećem predsjedavao je Branko Perić, a radi se o prvostepenoj presudi

05.04.2023. 09:16
  • Podijeli:
Novalic_jelka_foto_Armin Durgut_PIXSELL-642d14ab4167b.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sud Bosne i Hercegovine nakon dvije godine suđenja danas donio je presudu kojom je proglasio krivima premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Civilne zaštite FBiH Fahrudina Solaka i direktora kompanije "Srebrena malina" Fikreta Hodžića krivima u predmetu koji se odnosi na kupovinu 100 respiratora za Vladu FBiH u iznosu od 10,5 miliona KM.

U ovom slučaju optužena je bila i federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) koja je oslobođena.

Sudskim vijećem predsjedavao je Branko Perić. Podsjećamo, radi se o prvostepenoj presudi.

Nakon obrazloženja presude, sudija Perić kazao je da je Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. 

Krivim je proglašena i Hodžićeva "Srebrena malina", kompanija preko koje je nabavljeno 100 respiratora. "Srebrena malina" mora platiti 200.000KM kazne.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe. Premijer FBiH Novalić se danas nije pojavio na izricanju presude. 

Tužilaštvo BiH osim njega, za malverzacije prilikom kupovine respiratora u pandemiji, tereti još i suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, direktora Srebrene maline Fikreta Hodžića i ministricu finansija FBiH Jelku Milićević.

Suđenje je počelo u februaru 2021. godine i završava se nakon nepune tri godine prilikom kojih su izvedeni brojni dokazi i svjedoci, kako tužilaštva, tako i odbrane. Početku suđenja su prethodile afera u javnosti, zatim istraga Tužilaštva BiH i podizanje optužnice.

Optužnicom im je na teret stavljen niz krivičnih djela među kojima su zloupotreba položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi za trrgovinu utjecajem, pranje novca, nesavjestan rad u službi, uništenje ili krivotvorenje trgovačkih knjiga, krivotvorenje službenih isprava te falsifikovanje finansijskih izvještaja.

Tokom suđenja je Tužilaštvo pokušalo utvrditi da su respiratori nabavljeni mimo zakona te da su optuženi međusobno radili organizovano. Jedna od teza Tužilaštva je i da su akteri nabavili neregularne respiratore.

U tom smislu su istaknute brojne prepiske među njima, u kojima se izdvaja Hodžićeva poruka poslata premijeru, a koja glasi "Poslao me Asim" te poruka koju je generalna sekretarka Vlade FBiH poslala sekretaru premijera, a to je "Seb. zove, loši respiratori".

Odbrana je pak predmet zasnivala na tome da su respiratori valjani i da nisu mogli biti nabavljeni po povoljnijoj cijeni s obzirom na pandemijske okolnosti koje su vladale u tom trenutku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()