Šta se dešava u Sudu BiH: Kako su Osmici u sedam dana dva puta ukinute mjere zabrane putovanja?

Osmica je prekjučer vraćen s granice, a obrazloženo mu je da ima zabranu ulaska u ovu državu

05.07.2024. 18:29
  • Podijeli:
Osman_Mehmedagic_foto_YT-6411dc20adab6.webp Foto: YouTube

Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru OSA-e, koji je krajem prošle godine hapšen zbog zloupotrebe položaja, zabranjen je ulazak u Hrvatsku!

Kako je objavio Avaz, Osmica je prekjučer vraćen s granice, a obrazloženo mu je da ima zabranu ulaska u ovu državu.

No, ostalo je nejasno, kada je Sud BiH Mehmedagiću koji je lani hapšen i bio je u pritvoru tri mjeseca, zbog afere "Prisluškivanje" ukinuta mjera zabrane putovanje.

Tačnije, kada je Sud utvrdio i na osnovu čega da mu se vrate putne isprave i da nema razloga da ne napusti zemlju!?

Avaz je jučer poslao pitanja Sudu BiH i danas su dobili odgovor. No, u odgovoru stoji slijedeće:

"Mjera zabrane putovanja prema osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću ukinuta je rješenjem Suda BiH broj: S1 2 K 047095 24 Kv 5 od 22.5.2024. godine"

Ali, ono što je zanimljivo jeste da je Sud ustvari, u sedam dana, donio dva rješenje, kojem se osumnjičenom ukidaju mjere zabrane. Evo o čemu se tačno radi.

Prvo rješenje Suda bilo je 14.maja. Tada je Sud BiH ukinuo mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta i Osmici i Debevecu, koje su bile na snazi nakon što su napustili Vojkoviće.

Iz Državnog suda, međutim, tada su pojasnili da su Debevcu i Mehmedagiću na snazi ostale druge mjere zabrane koje su izrečene kada im je sredinom marta ukinut pritvor.

"Utvrđeno je da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju mjere zabrane putovanja, mjere obaveznog povremenog javljanja državnom organu i mjere zabrane sastajanja s određenim osobama" - navedeno je iz Suda.

Nejasno je kako je  roku od sedam dana, Sud BiH Osmici ublažio mjere zabrane. U rješenju od 14.maja, „utvrđeno je da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju mjere zabrane putovanja“, da bi šest dana kasnije, 22.maja Sud utvrdio da je mjera zabrane putovanja ukinuta", piše Avaz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()