Slučaj "Morača": Zašto nisu saslušane službene osobe?

U dosadašnjoj istrazi ispitani samo predstavnici medija, ali ne i tužilac, policijski službenici, zapisničari...

02.03.2023. 17:01
  • Podijeli:
nikola_moraca-63f9f3976432f.webp Foto: UNA

Prošlo je šest dana od kako su, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, policijski službenici PU Banjaluka saslušavali novinara i urednike "EuroBlica" i Srpskainfo Nikolu Moraču, Sinišu Trkulju i Borisa Lakića, zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda tajnosti postupka, a da nijedna službena osoba u tom postupku do sada nije saslušana!

Na informativni razgovor nisu pozvani tužilac i policijski službenici, koji postupaju u istrazi krivičnog djela silovanja u vezi na neovlaštenim fotografisanjem iz kojeg su informacije "procurile" u javnost. Nisu saslušani ni tužilački stručni saradnici, zapisničari, daktilografi, službenici suda ili bilo koja druga osoba koja je mogla doći u posjed informacija za čije se "odavanje" terete predstavnici medija.

Zapravo niko, sem predstavnika medija, (trojica osumnjičenih i jedan svjedok) nije saslušan pa je pravo pitanje zašto je cijeli postupak uopšte pokrenut. Radi pritiska na medije ili otkrivanja navodnog krivičnog djela? S obzirom na to da je od Morače traženo da otkrije izvor informacija, te da mu je oduzet telefon, odgovor se sam nameće.

Tužilaštvo zaprimilo izvještaj, ali i dalje bez odgovora

Iz OJT Banjaluka već šesti dan odbijaju da odgovore koliko su službenih osoba saslušali u ovoj istrazi. Na upit portala UNAworld prvo su odgovorili da od PU Banjaluka još nisu zaprimili izvještaj u vezi sa tim slučajem, izbjegavajući odgovor.

"Tačni su navodi da je o svemu upoznat dežurni tužilac koji je izdao upute policijskim službenicima PU Banjaluka za preduzimanje pojednih istražnih radnji. Radnje su preduzimali policijski službenici PU Banjaluka o čemu ste detaljno obavješteni njihovim saopštenjem za javnost", rečeno je u OJT Banjaluka.

Izvještaj je, u međuvremenu dostavljen, ali u tužilaštvu i dalje ne žele da odgovore da li su izdali nalog za saslušanje bilo koje službene osobe.

"Predmet će biti dodijeljen postupajućem tužiocu u rad i više informacija u ovom trenutku ne možemo saopštiti", navode u OJT Banjaluka.

Novinar podnosi prijavu sudu

Zbog cijelog slučaja i Morača je odlučio da iskoristi svoje zakonsko pravo pa će zajedno sa advokatom "EuroBlica" Svetozarom Bajićem podnijeit prijavu Okružnom sudu u Banjaluci zbog nezakonitog postupanja policijskih službenika.

"Potpuno je jasno da, kao novinar, nisam mogao izvršiti krivično djelo "povreda tajnosti postupka" iz člana 337. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske. Istovremeno, telefon je i dalje u depozitu, pa se s razlogom postavlja pitanje zbog čega je u depozitu, ako im, kako su već ranije rekli, nije prioritet. Zbog svega što su radili nakon poziva na informativni razgovor i postupanja u konkretnom slučaju zakon mi dozvoljava da podnesem prijavu zbog nezakonitog postupanja policijskih službenika", rekao je Morača.

Zakon o kleveti obavezno da ide u javnu raspravu

Na upit novinara cijeli slučaj danas je komentarisao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

"Novinar, koji smatra da su povrijeđena njegova prava, treba da tuži, odnosno i on ima pravne mehanizme na svojoj strani. To je način i za budući zakon, i novinare i policajce, kako da uredimo tu oblast", objasnio je Stevandić.

On kaže da najavljivani Nacrt zakona o kleveti nije stigao u skupštinsku proceduru, ali da je potrebno suočiti argumente.

"Predlažem da taj zakon, nakon što bude predložen, obavezno ide u javnu raspravu, jer mislim da i vi (obraćajući se novinarima), trebate da budete upućeni kako se uređuje sa jedne, a kako sa druge strane", objasnio je Stevandić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()