Slučaj "Dragičević": Krim tehničari ponovo oslobođeni krivice

Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak nisu krivi za nestanak bokserica Davida Dragičevića

26.05.2023. 12:57
  • Podijeli:
Osnovni sud Banjaluka (4)-64708f181d2cf.webp Foto: UNA

Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, kriminalistički tehničari PU Banjaluka, oslobođeni su krivice po optužnici za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević.

Presudu je, nakon ponovljenog postupka, izrekao Osnovni sud u Banjaluci. U kratkom obrazloženju presude sudija Radmila Medaković je navela da su razlozi za oslobađajuću presudu isti kao i ranije, odnosno da tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.

"U ponovljenom postupku tužilaštvo je izvelo dodatne dokaze koji nisu imali uticaja na oslobađajuću presudu", rekla je Medaković.

Okružni tužilac Dalibor Vrećo je nakon presude kratko rekao da će tužilaštvo uložiti žalbu na ovu odluku, koja nije pravosnažna.

Optužnicom, Marijancu i Bošnjaku je na teret stavljeno da su u otpad bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s tijela Davida Dragičevića i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale. To su, kako se navodi u optužnici, učinili u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje eventualnih bioloških tragova.

Marijanac i Bošnjak su i u januaru 2022. oslobođeni krivice po istoj optužnici. Nakon žalbenog postupka Okružni sud Banjaluka je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na novo suđenje banjalučkom Osnovnom sudu.

U ranijoj presudi Medaković je navelda da je zadatak suda bio da taj konkretni predmet izvuče iz konteksta cjelokupnog događaja, te da sudi isključo po navodima iz predmetne optužnice. Tada je navela da uopšte nisu ispunjena zakonska obilježja bića krivičnog djela koje je krim tehničarima stavljeno na teret. Tu se, prije svega, misli na umišljaj, što je bitno obilježje krivičnog djela.

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo. Počinioci do danas nisu otkriveni, a istragu je u aprilu 2021. godine preuzelo Tužilaštvo BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()