Slučaj "Bašić": Pomagao likvidaciju ili nevin ležao u pritvoru?

Siniša P. iz Prijedora poslije 30 dana pušten na slobodu

26.04.2022. 15:48
  • Podijeli:
ubistvo-radenko-basic-una.png

Siniša P. iz Prijedora, koji je uhapšen u okviru istrage ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, pušten je na slobodu po isteku jednomjesečnog pritvora određenog rješenjem Okružnog suda u Prijedoru.

Iako nije obuhvaćen izvještajem koji je protiv osumnjičenih za Bašićevo ubistvo podnio MUP RS, u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske za UNU kažu da istraga protiv Siniše P. nije obustavljena.

"Republičko tužilaštvo nije tražilo produženje mjere pritvora protiv osumnjičenog s ozbirom da nisu postojali zakonski razlozi za to. Istraga u odnosu na osumnjičenog Sinišu P. se nastavlja radi razjašnjenja svih okolnosti koji ga dovode u vezu sa tim krivičnim djelom", rekla je sekretar RJT Dragica Tojagić.

"Zaboravljen" u pritvoru

Siniša P. je bio među prvim uhapšenima u istrazi Bašićevog ubistva. Na prijedlog Okružnog tužilaštva u Prijedoru pritvoren je 24. marta pod obrazloženjem da je počinio krivično djelo pomaganje u teškom ubistvu. U tom trenutku zvanično je bio jedini osumnjičeni, da bi uskoro bio potpuno "zaboravljen".

Samo tri dana nakon njegovog pritvaranja MUP RS je saopštio da je Bašićevo ubistvo rasvijetljeno. Kao izvršilac ubistva osumnjičen je Aleksandar Miljatović iz Banjaluke, koji je u policiji priznao zločin opisavši sve detalje, da bi se pred tužiocem branio ćutanjem. Kao nalogodavac osumnjičen je Dalibor Railić zvani Dugi iz Prijedora, dok se za pomaganje tereti Miljatovićev kum Igor Repajić.

Upravo su se ta tri imena našla u izvještaju koji je MUP RS  dostavio Republičkom javnom tužilaštvu, dok Siniša P. kao osumnjičeni uopšte nije pomenut. Očekivalo da će ovom Prijedorčaninu zbog toga biti ukinut pritvor, ali se to nije dogodilo.

U pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka ostao je do isteka sudskog rješenja. A, da li je nevin iza rešetaka proveo 30 dana znaće se nakon što tužilaštvo "razjasni sve okolnosti", iako u MUP-u RS očigledno smatraju da dalje razjašnjenje nije potrebno.

Sud bez odgovora

Zanimljivo je da Okružni sud u Prijedoru na upit UNE nije želio da odgovori da li je Siniša P. pušten na slobodu, po isteku rješenja koje je donio predsjednik tog suda Duško Miloica.

"Za tražene informacije obratite se Okružnom sudu u Banjaluci i Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske, budući da je navedeni spis sada u njihovoj nadležnosti ", navela je sekretar Okružnog suda u Prijedoru Nikoline Gašić.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()