Sjećate li se Renata Marjanovića koji je maltretirao povratnika: Osuđen je na sedam i po godina zatvora

Optužnica ga je teretila za pokušaja ubistva 10 osoba u kafiću "4 WD" u Prijedoru u martu 2021. godine

06.12.2023. 13:50
  • Podijeli:
Renato Marjanovic foto Facebook-6397117f981a1.webp Foto: Facebook

Vijeće Vrhovnog suda RS pravosnažno je osudilo Renata Marjanovića (34) na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva deset osoba u martu 2021. godine u Prijedoru.

Vrhovni sud RS-a potvrdio je raniju prvostepenu presudu Okružnog suda u Prijedoru.

Optužnica ga je teretila za pokušaja ubistva 10 osoba u kafiću "4 WD" u Prijedoru u martu 2021. godine, kada je iz automobila izrešetao kafić ispalivši 29 metaka iz automatske puške. Od toga je osam projektila pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju, ali niko nije pogođen.

Tokom žalbenog postupka, Marjanović i njegov branilac su osporavali kvalifikaciju djela, a tvrdili su i da se radi o duševno bolesnoj osobi zbog čega ne bi trebalo da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Marjanović je i odranije poznat po nasilničkom ponašanju, a u žižu javosti dospio je u martu 2019. godine kada je na otpadu sekundarnih sirovina maltretirao i vrijeđao povratnika, sugrađanina bošnjačke nacionalnosti.

On ga je tada, uz prijetnje, davljenje i udarce natjerao da s prikolice skine naljepnicu sa grbom BiH. Snimak torture objavio je na svom Facebook profilu nakon čega je uhapšen.

Policija mu je ranije u Bosanskoj Dubici oduzela "VW touran" nakon što je utvrđeno da po osnovu neplaćenih novčanih kazni duguje 15.885 KM.

U pretresu vozila je otkrivena poluautomatska puška M59/66 kalibra 7,62 milimetra, bajonet za vojnu pušku, ručna bomba M-75 i 26 puščanih metaka kalibra 7,62 milimetra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()