Razbojniku tri godine zatvora: Starici prijetili klanjem i oteli prsten

Sejfudin A. iz Gradačca osuđen na tri godine zatvora zbog razbojništva nad bračnim parom Franjom i Ružom D. iz Tramošnice kod Pelagićeva

02.11.2022. 13:21
  • Podijeli:
sudija sudjenje.JPG Foto: UNA

Sejfudin A. iz Gradačca osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na tri godine zatvora zbog razbojništva nad bračnim parom Franjom i Ružom D. iz Tramošnice kod Pelagićeva.

U presudi se navodi da su osim Sejfudina A. u razbojništvu učestvovali Ibrahim B. iz Tuzle, te Avdija Ahmetović iz Gradača koji je ranije nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Zločin se dogodio 28. februara 2020. godine oko 22 sata kada su trojica razbojnika "upala" u kuću bračnog para koje su tukli, prijetili im klanjem, ubistvom tražeći novac, a potom su Ruži s ruke nasilno skinuli srebreni prsten i pobjegli.

U presudi se navodi da su se razbojnici u selo dovezli "golfom 2". Ahmetović je skinuo crnu majicu i nožem koji je imao u automobilu odsjekao je dva rukava na kojima je napravio proreze za oči. I Sejfudin je skinuo majicu dugih rukava koju je svezao preko lica kako bi se maskirao. Dogovorili su se da, po ulasku u kuću, ne spominju imena, te su preskočili kanal i prišli ulaznim vratima kuće.

Pojašnjava se da je Ibrahim B. obišao oko kuće, a Ahmetović je pokucao na vrata, dok je Sejfudin A. stajao na stepenicama i čuvao stražu. Čuvši kucanje oštećeni Franjo je prišao vratimo i pitao: "Ko je?", na šta je Ahmetović odgovorio: "Komšija". Kada je otvorio vrata Ibrahim B. ga je udario šakom u glavu, od čega je Franjo pao na pod i udario leđima, da bi potom otpuzao unazad i naslonio se na zid govoreći: "Šta hoćete, mi nemamo novca, mi nemamo para?”.

"Oštećeni je pokušao da se domogne štaka, ali mu Sejfudin A. to nije dozvolio i štake je prebacio na drugu stranu. Za to vrijeme Ahmetović i Ibrahim B. su vikali na Ružu D. govoreći: "Daj pare, gdje su pare!?". Ušli su sobu u kojoj je ona sjedila na krevetu i Ahmetović joj je prišao, s nožem u rukama, i rekao: "Gdje su pare, ubiću te, zaklaću te, daj pare?!". Za to vrijeme Ibrahim B. je tražio novac po ladicama, prevrćući stvari uz prijetnje: "Ubićemo te, zaklaćemo te, gdje su pare"", navodi se u presudi.

Pojašnjava se da je Ruži D. nanio povrede u vidu manjih podliva podlaktice, a zatim joj zadao udarac u desnu natkoljenicu, nanoseći joj krvne podlive.

"Ahmetović ju je potom uhvatio za ruku i nasilno joj skinuo srebreni prsten sa ruke. Nakon toga su pobjegli iz kuće, pričinivši štetu u neutvrđenom iznosu", dodaje se u presudi.

Sejfudinu A. je nakon izricanja presude pušten na slobodu, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 12. septembra ove godine.

Presuda nije pravosnaža i dozvoljeno je pravo žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()