Radnica Pedagoškog zavoda RS negirala krivicu za trovanje koleginice!

Nina Ninković u Okružnom sudu u Banjaluci negirala krivicu za pokušaj ubistva pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda RS Slađane Tanasić

10.04.2023. 12:59
  • Podijeli:
sudija sudjenje.JPG Foto: UNA

Nina Ninković (57) iz Banjaluke, inspektor pedagogije u Pedagoškom zavodu Republike Srpske, negirala je krivicu po optužnici za pokušaj ubistva Slađane Tanasić, pomoćnika direktora Pedagoškog zavoda RS, kojoj je u kafu sipala "mravocid-žoharocid".

Ninkovićeva, koja je doktor pedagogije, pred sudijom za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjaluci Srđanom Forcom kratko je rekla da je razumjela optužnicu, te da nije kriva. Ročište je time okončano, a početak suđenja biće zakazan u roku od mjesec dana.

Kafu začinila sredstvom za čišćenje, odao je miris

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Ninkovićevu tereti da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda RS u dva navrata ušla u kancelariju 17, koju koristi Tanasićeva, i u kafu joj sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt.

"Znajući da Tanasićeva svako jutro pije kafu, koja joj se priprema u kafe kuhinji Pedagoškod zavoda, i poslužuje svakog radnog dana ujutro na radnom stolu u kancelariji, optužen je joj je u šoljicu sa kafom nasula sredstvo koje može prouzrokovati smrt, jer sadrži natrijev hipoklorit, koji se u slobodnoj prodaji nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje", navodi se u optužnici.

Dodaje se da oštećena u oba navrata, 8. i 9. decembra kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Međutim, kako se navodi u optužnici, Ninkovićeva je 21. decembra oko 7.55 časova oštećenoj u kafu sipala "mravocid-žoharocid".

U šolju zamješala "mravocid"

"Oko 7.55 časova optužena je iskoristila istu situaciju i okolnosti kao u prethodna dva navrata i u namjeri da liši života oštećenu ušla je u njenu kancelariju, prišla do radnog stola i iz džepa izvadila pvc kesicu zelene boje sa natpisom "mravocid žoharocid" u kojoj se nalazio insekticid u obliku praha, za koji je znala da je opasan i štetan za zdravlje ljudi, čiji je hemijski sastav fipronil", navodi se u optužnici.

Dodaje se da se radi o materiji koja je štetna za zdravlje ljudi i koja, pri višekratnoj izloženosti, dovodi do oštećenja organa kod ljudi.

"Sadržaj iz kesice je nasula u prethodno pripremljenu kafu u šolji crvene boje, za koju je znala da je pripremljena za oštećenu, a nalazila se na njenom kancelarijskom stolu te uz pomoć kašičice koja se nalazila u šolji sa kafom, promiješala sadržaj, da bi nedugo zatim napustila kancelariju vodeći računa da je niko ne primjeti", navodi se u optužnici.

Kamere je uhvatile na djelu

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na djelu, a trovanje kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, "podmetnuta" u kancelariju Tanasićeve.

Kako saznaje UNA Tanasićeva je cijeli slučaj prijavila policiji nakon što je, zbog čudnog mirisa kafe, posumnjala da joj je neko u šolju sipao "domestos". Spornu kafu je pretočila u jednu bočicu i otišla sve da prijavi policiji. Nakon toga su, po naredbi suda, sprovedene posebne istražne radnje, odnosno nadzor njene kancelarije i Ninkovićeva je uhvaćena na djelu.

Vještačenje potvrdilo prisustvo insketicida

Inače, Tanasićeva od pokušaja trovanja nije pretrpila teške povrede i u to vrijeme je normalno dolazila na posao. Tokom istrage rađeno je toksikološko-hemijsko vještačenje čiji rezultati ukazuju da u kafi, koju je oštećena predala policiji, nisu pronađene potencijalno toksične supstance.

S druge strane u kafi, šolji, kašičici, kao i otvorenoj kesici "mravocida žoharocida", koja je prilikom hapšenja oduzeta od Ninkovićeve, identifikovano je prisustvo fipronila, insekticida koji se u javnoj higijeni koristi za suzbijanje buva, krpelja, grinja, bubašvaba i mrava...

U istom vještačenju se navodi da bi za čovjeka prosječne tjelesne mase od 60 kilograma, procijenjena vrijednost akutne toskičnosti iznosila od 3 do 18 grama fipronila. S obzirom na to da jedna kesica "mravocida" sadrži 2,5 miligrama fipronila, vještaci navode da bi za dostizanje akutne toksičnosti (za osobu od 60 kilograma) bilo potrebno 1.200 kesica "mravocida".

Takođe se navodi da vrijednost prihvatljivog dnevnog unosa za čovjeka iznosi 0,0002 mg/kg, što znači da bi za čovjeka prosječne mase od 60 kg prihvatljiv dnevni unos fipronila iznosio 0,012 mg.

U konkretnom slučaju, gdje je iz kesice od 5g "mravocida" iskorišteno 4,86 g, vještaci smatraju da je to 202,5 puta veća doza od prihvatljivog dnevnog unosa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()