Pripadnici Kavačkog klana imali lažne identitete u Sarajevu, oglasila se policija

Akcija provedena u saradnji s MUP-om KS i OSA-om

18.09.2023. 17:36
  • Podijeli:
policija_Sarajevo_FBiH_foto_Armin Durgut_PIXSELL1-645b5717586ae.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, uhapsili su dva muškarca D.D. i D.J. državljani Srbije.

U trenutku hapšenja, ovi muškarci su imali identifikaciona dokumenta Bosne i Hercegovine, s identitetima različitim od stvarnih, zbog čega postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo "Krivotvorenje isprave".

Osobe lišene slobode su predate u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a KS nastavlja, u saradnji s drugim agencijama za provedbu zakona, intenzivan rad na dokumentovanju kriminogenih aktivnosti ovih lica.

Kako su ranije pisali mediji, uhapšeni su Dušan Jovanović Giba i Darko Dulović. Njih je uhapsio MUP KS, a uz pomoć OSA-e, koja ih je locirala i razotkrila.

Jovanović se dovodi u vezu sa klanom Velje Nevolje, poznatijeg kao Veljka Belivuka, ali i Darkom Šarićem.

Bojan Hrvatin, svjedok u postupku koji se vodi protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a kojima se na teret stavljaju najteža krivična djela, tokom svjedočenja u martu ove godine, iznio je niz detalja o ubistvu dvojice škaljaraca na Krfu. Alan Kožar i Damir Hadžić, ubijeni su u julu 2020. godine na Krfu, a Hrvatin tvrdi da je među egzekutorima bio i Dušan Jovanović zvani Giba sa Karaburme, čiji je brat Vuk ranjen u sačekuši ispred zgrade u kojoj je živio.

Mediji u Srbiji su objavili u novembru prošle godine da je Dušan Jovanović planirao i atentat i na Veselina Milića, načelnika beogradske policije, a sve su otkrile Sky poruke.

Dušan Jovanović, zvani Giba dovodi se u vezu sa vođom “vračaraca” Nikolom Vušovićem Džonijem i saradnikom Dariom Đorđevićem Deksterom.

Dovodi se u vezu i sa Darkom Šarićem. Uhapšen je i Darko Dulović.

Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio u junu presudu Višeg suda i oslobodio Darka Dulovića optužbi za pomaganje u teškom ubistvu Siniše Milića Bosketa, koji je slovio za bliskog saradnika Luke Bojovića.

Ove osobe osim Srbije potražuju još neke države. Utvrđuje se šta su radili ovdje i koga su planirali likvidirati.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()