Pravosnažno: Cvitanoviću 17 godina zatvora za ubistvo ratnog zločinca

Cvitanoviću potvrđena presuda na 17 godina i pet mjeseci zatvora za ubistvo Marka Radić u Mostaru

13.07.2023. 12:41
  • Podijeli:
Josip Cvitanovic foto Avaz-64afd3f6a503a.webp Foto: Avaz

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH pravosnažno je osudilo Josipa Cvitanovića zvanog Cviki (48) na 17 godina i pet mjeseci zatvora zbog ubistva Marka Radića Make (61) u Mostaru i nedozvoljenog držanja oružja.

"Vijeće je kao neosnovane odbilo žalbe kantonalnog tužioca i branioca optuženog i potvrdilo presudu Kantonalnog suda u Mostaru od 11. oktobra prošle godine kojom je J.C. osuđen na jedinstvenu kaznu od 17 godina i pet mjeseci zatvora", saopštio je Vrhovni sud Federacije BiH.

U izrečenu kaznu Cvitanoviću je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 9. novembra 2020. godine.

Prema optužnici Cvitanović je 9. novembra 2020. godine ubio Radića ispalivši u njega pet hitaca iz automatske puške u kući u ulici Brune Bušića u Mostaru. Ubistvu je prethodio sukob između njih dvojice.

Inače, Cvitanoviću je i ranije bio osuđen na identičnu kaznu, ali Vrhovni sud FBiH tu presudu ukinuo. Na ponovoljenom suđenju Cvitanoviću je izrečena identična kazna, koja je sada i potvrđena.

Obojica osuđivana za teške zločine

Inače, Cvitanović je ranije osuđen na osam godina zatvora jer je u junu 2004. godine hicima iz pištolja ubio svog punca Davora Knezovića i pokušao ubiti punicu i njenu sestru. Kaznu nije odležao do kraja budući da ga je nekadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir 2012. godine pomilovao i oslobodio izvršenja preostalog dijela kazna od tri mjeseca.

Marko Radić (Screenshot/Sud BiH)

I žrtva ubistva Marko Radić, presudom Suda BiH je ranije osuđen na 21 godinu zatvora zločina protiv čovječnosti. Osuđen je da je od jula 1993. do marta 1994. godine kao komandant Prve bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i kao osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja, uključujući i selo Vojno – učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje i zatvaranje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, te učestvovao u zločinima u logoru.

Ni Radić kaznu odležao cijelu kaznu. Prema pisanju BIRN-a njemu je u oktobru 2018. godine tadašnji ministar pravde BiH Josip Grubeša odobrio zahtjev da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Radić je u zatvoru trebao biti do 2027. godine, ali mu je Županijski sud smanjio kaznu na 12 godina, s obzirom na to da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj. Na slobodu je izašao krajem 2018. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()