Petero turskih državljana nestalo u Savi

U potrazi učestvuju pripadnici specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom

04.01.2023. 16:03
  • Podijeli:
Sava-potraga_foto_FUCZ-63b5951b6ebd0.webp Foto: FUCZ

Uprave civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ali i Republike Hrvatske, policija i AFAD iz Turske, udružile su snage kako bi pronašli turske državljane koji se u prije osam dana utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj.

U potrazi učestvuju pripadnici specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama. Turski državljani su nestali nakon što se čamac, u kojem su bili, prevrnuo.

"Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija, te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save. Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 km. Pregledana je i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 km u pravcu prema Bosanskom Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Novog Grada u dužini od 10 km", navode iz FUCZ.

Ističu kako potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.

U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite RS, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske. FUCZ, osim što je uključena u potragu, pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu.

Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da je riječ o roditeljima i djeci te još jednom muškarcu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()