Oglasilo se Tužilaštvo povodom istraživanja Kostreševića!

Ni potvrda ni negiranje

13.03.2023. 16:08
  • Podijeli:
privodjenje Republicko tuzilastvo 2-1664202768937.webp Foto: UNA

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske provjeravalo je direktora Policije RS Sinišu Kostreševića u vezi sa bjekstvom bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića. Međutim, navode koji su isplivali tokom suđenja Zeljkoviću iz pomenutog tužilaštva nisu željeli ni da potvrde niti da demantuju.

"U skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, Republičko javno tužilaštvo je, prije podizanja predmetne optužnice, sprovelo opsežnu istragu koja je podrazumijevala preduzimanje niza aktivnosti  od strane  postupajućeg tužioca i ovlašćenih službenih, u cilju  prikupljanja dokaza, informacija i obavještenja, a  koje su bile od značaja  za  postupak optuženja", stoji u odgovoru Tužilaštva portalu UNA. 

Koje  sve aktivnosti je Tužilaštvo preduzimalo kako bi dokazalo postojanje osnovne sumnje da su počinjena krivična djela koja se optuženima stavljaju na teret, iz Tužilaštva naglašavaju da u ovoj fazi postupka ne mogu iznositi jer bi se, kako su dodali, to moglo negativno odraziti na sam tok glavnog pretresa.

Provjeravani Kostrešević i njegova pratnja

Iz dokaza tužilaštva koji su predati sudskom vijeću Okružnog suda u Banjaluci na nastavku suđenja u predmetu "Korona ugovori" je vidljivo da je Tužilaštvo na sporni dan 15. septembar 2021. godine, kada je Zeljković napustio zemlju tokom pretresa IJZ RS, provjeravalo prelaske granice za Kostreševića, njegovog pratioca Milana Jovovića i vozača Aleksandra Ostića.

Provjere su tražene i za vozača Civilne zaštite RS Milana Jašarevića, koji u aferi "Korona ugovori" privođen, a u sporno vrijeme je bio stavljen na raspolaganje Nenadu Stevandiću, predsjedniku Ujedinjene Srpske koji tada bio na čelu tima za provođenje mjera i odluka Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa korona virusom.

Razlog provjere za Kostreševića i ostale u sudnici nije pojašnjen, iako je na tome insistirala Zeljkovićev branilac, advokat Jadranka Ivanović.

"Časni sude na koju okolnost je taj dokaz proveden? Izvod iz aplikacije granične provjere za Sinišu Kostreševića i ostale. Šta oni imaju s tim? To nam nije rekao ni tužilac, ni sud koji je dokaz prihvatio", rekla je Ivanović.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kaže da je sud već ranije objasnio okolnosti.

Kakva je veza Zeljkovića i direktora Policije RS

"Jasno je da je dokaz predat na okolnosti navodnog bjekstva Zeljkovića. Ali, u kakvoj su vezi optuženi i direktor Policije RS i zašto tužilac to istražuje. Mi to moramo znati, kako bi mogli dalje pripremati odbranu", insistirala je Ivanović.

Uletilović je kratko naveo da se radi o dokazu koji je "u kontekstu svih ostalih dokaza".

Zašto je provjeravan Kostrešević novinarima nije željela da pojasni ni tužilac Sanja Tadić Stojisavljević, koja je poručila da se pismeno obratimo tužilaštvu.



 
  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()