Obračun sa mafijom u Republici Srpskoj: Ubistvo Bašića otvorilo fioke

Otkriven je počinilac, ali i naručilac ubistva Radislava Bašića, načelnika kriminalističke policije u Prijedoru, tvrde iz policije

28.03.2022. 19:41
  • Podijeli:
pu-prijedor-una.jpg

Dalibor Railić, osumnjičeni da je naručio ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića odveden je iz Tužilaštva BiH u pritvor.

Rasvetljavanje ovog slučaja tek je početak obračuna sa mafijom, rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali i demantovao tvrdnje Obaveštajno bezbednosne agencije BiH da je dostavila zvanične podatke o ugroženosti Bašića.

Otkriven je počinilac, ali i naručilac ubistva Radislava Bašića, načelnika kriminalističke policije u Prijedoru, tvrde iz policije.

"U startu smo znali ko je i jedno od prvih lica koje je lišeno slobode je bio taj koji je naručilac. Nećemo stati na ovom, to sam već rekao. Mislim da ćete imati priliku da vidite dalje aktivnosti," rekao je direktor policije RS Siniša Kostrešević.

Sukoboljeni stavovi izvršne vlasti i tužilaštava, prijedorskog okružnog i Republičkog, nastali su zbog netraženja pritvora za osumnjičenog nalogodavca Dalibora Railića zvanog Dugi.

Kasnije, 26. marta, sud BiH je pritvorio Railića na predlog Tužilaštva BiH, ali za drugo delo.

Da li se radilo o nedostatku dokaza ili nereagovanju postupajućeg tužioca, ministar unutrašnjih poslova, kaže očekuje da utvrdi VSTS. MUP će se kaže obračunati sa pojedinicma iz svojih redova.

"Ali ćemo doći do sve jednog našeg policajca koji je na bilo koji način mogao, uticao, okrenuo glavu ili sarađivao sa njima, jer sve jedan taj policajac nije smio ni u najmanjem procentu da doprinese smrti našeg načelnika Bašića", rekao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Prvi ljudi policije nisu komentarisali rad tužioca, ali jeste ranije njihov stranački šef.

Milorad Dodik je optužio Tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske za opstrukciju u otkrivanju ubica.

Odgovor Tužilaštva je da to nije tačno.

"Nameće se zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom smjeru, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva".

Lukač je demantovao navode da je OSA ranije obavestila MUP RS o ugroženosti Bašića.

"Konkretno mi od OSA nismo dobili, to nije tačna informacija. Informacija koja je tačna jeste da je SIPA u kancelariji u Mostaru ... našeg inspektora", rekao je Lukač.

Iz MUP-a kažu da je EUROPOL pomogao da se Railić pronađe putem kriptovanih telefona i to zbog komunikacije s kriminalcima koji nisu na slobodi, ali i s onima koji su sledeća meta policije.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()