Nasilje: Ovaj put ubica žene u Tuzli policajac - dio sistema: Šta je sljedeće?

Hoćemo li i ovaj put biti iznenađeni i šokirani, samo danas!?

08.02.2024. 20:20
  • Podijeli:

Hoćemo li i ovaj put biti iznenađeni i šokirani, samo danas!?

Nakon ubistva u Gradačcu u avgustu prošle godine, poslije kog smo rekli nikada više, u Tuzlanskom kantonu, sinoć još jedan slučaj femicida. 

U ugostiteljkom objektu u tržnom centru, ubijena je Amra Kahrimanović.

U nju je više metaka iz službenog pištolja ispalio policijski pripadnik MUP-a TK Elvis Ćustendil, koji je odmah sinoć lišen slobode.

Opet tuzlanski kanton i opet ubistvo. Ovaj put ubica Elvis Ćustendil je policijski inspektor koji je već 30 godina u službi..

"Nedugo nakon ubistva uhapšena je ispred svoje zgrade. Ne radi se ni o 15-20 minuta poslije toga pripadnici sektora kriminalističke policije MUP-a TK su lišile slobode. U toku je sad kriminalistička obrada u sektoru.Mi imamo izjave svjedoka da ne radi se o slučajnoj žrtvi nego je sa ciljem išao da puca u nju I nažalost dogodilo se ovo što se dogodilo", kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

U trenutku izvršenja ovog djela Elvis nije bio na dužnosti ali je pucao iz službenog pištolja.

"Policijski službenici imaju obavezu da odlažu svoje oružje ukoliko se nalaze na bolovanju ili godišnjem odmoru, dakle to je njihova obaveza da ostave pištolj koji se vodi kroz evidenciju", kazoa je Dževad Koroman,  direktor uprave policije MUP-a TK.

Protiv Ćustendila prije četiri godine je vođen disciplinski postupak.

"2020 godine Ćustedin Elvis je bio disciplinski odgovoran odnosno kažnjen za povredu službene dužnosti zbog saobraćajne nezgode koju je prouzrokovao pod uticajem alkohola čime je nanio štetu ministarstvu i iz tih razloga je disciplinski procesuiran iI sankcionisan", kaže Koroman.

Federalni ministar ističe da je problem u menadžmentu i određenom rukovodećem kadru, a ne manjku policijskih radnika.

"Ja mislim da su određeni komesari krenuli da se bave marketingom a ne svojim poslom. Kad im date neke istrukcije, vi dobro znate poslije svih onih nemilih događaja u Gradačcu, dobili su svi instrukcije šta treba  i kako da postupe i zašto se nije postupilo po instrukcijama. Da se tada postupilo po instrukcijama ove stvari se ne bi dešavale", kaže Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Federalni ministar komentarisao je za UNU i statistiku koja kaže, često ide u prilog policiji.

"Po njima stanje je okej ali nije okej, ako ja danas gledam ubistvo u Sarajevu, sutra u Tuzli, prekosutra ne znam gdje. Nikada neću prihvatiti da je to okej I smatram da ima propusta u operativnom radu policijskih službenika", kaže Isak.

U ovom slučaju ne samo da je zakazao sistem, nego je ubica dio sistema.

"Sistem u Bosni I Hercegovini ne pruža adekvatnu zaštitu ženama o prestavnicima institucija zato što taj lanac koji kreće sa Centrom za socijalni radom, pa policija, sudstvo i čim neka karika zakaže desi se ubistvo", kaže Jadranka Miličević, direktor I suosnivač Fondacije “Cure”.

 Hoćemo li i ovaj put biti iznenađeni i šokirani, samo danas!?
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()