Ministar Lučić pušten na slobodu, Tužilaštvo BiH ulaže žalbu

Sud BiH odio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću

09.12.2022. 13:09
  • Podijeli:
milos_lucic -anadolija-638f0c0570b2e.webp Foto: Anadolija

Sud BiH pustio je na slobodu Miloša Lučića (36), ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji je uhapšen zbog sumnje da je umiješan u koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pronevjera u službi.

Lučić je pušten nakon što je sud odbio prijedlog Tužilaštva BiH da mu odredi jednomjesečni pritvor. Ipak određene su mu mjere zabrane (kućni pritvor).

"Tužilaštvo BiH će do kraja dana uputiti žalbu na odluku suda i neodređivanje pritvora Milošu Lučiću (1986.), jer se puštanjem u kućni pritvor već nanijela šteta interesima istrage", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U Sudu BiH navode da je doneseno rješenje kojim se utvrđuje da se svrha objezbjeđenja prisustva osumnjičenog, radi uspješnog vođenja krivičnog postupka, može ostvariti i najstrožom mjerom zabrane koja se ogleda u kućnom pritvoru, odnosno zabranom napuštanja mjesta boravišta, te zabranom sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima u ovom predmetu.

"Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba ili do nove odluke Suda, a kontrola će se vršiti svaka dva mjeseca", saopštio je Sud BiH.

Podsjetimo pritvor je zatražen zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Tužilaštvo smatra da je mjera pritvora potrebna jer bi osumnjičeni boravkom na slobodi i na radnom mjestu bio u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje su svjedoci, saučesnici ili su povezane sa događajima obuhvaćenim predmetom.

"Među njima su i osobe kojima je osumnjičen nadređeni rukovodilac, te bi imao pristup dokumentaciji i dokaznim materijalima, što bi moglo ugroziti proces istrage i istražne radnje koje se trebaju preduzeti", naveli su ranije u Tužilaštvu BiH.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()