Miljatović i Repajić predati Tužilaštvu RS

Zašto je došlo do promjene nadležnosti u istrazi ubistva Radenka Bašića

28.03.2022. 18:25
  • Podijeli:
privodenje-basic-una.jpg

Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić, osumnjičeni za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, sprovedeni su u Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS protiv njih je dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu teško ubistvo. Miljatović je označen kao direktni izvršilac hladnokrvne likvidacije, Repajić kao saizvršilac, dok je kao nalogodavac ubistva osumnjičen Dalibor Railić Dugi iz Prijedora, kojem je Sud BiH prošle sedmice odredio pritvor zbog sumnje da bavio trgovinom narkoticima.

"Lica A.M. i I.R. su lišena slobode dana 26. na 27. mart, u okviru istrage započete 21. marta ove godine, s ciljem otkrivanja, rasvjetljavanja i dokazivanja organizatora, saučesnika i neposrednog izvršioca navedenog krivičnog djela", rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Ona kaže da su aktivnosti realizovane u saradnji sa Upravom kriminalističke policije, Upravom za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Specijalnom-antiterorističkom jedinicom, Žandarmerijom i PU Banjaluka.

"Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet su, pored prethodno osumnjičenog organizatora i naručioca D.R., koga je ranije pritvorio Sud BiH, identifikovali neposrednog izvršioca i saučesnike u izvršenju krivičnog djela. U toku je i dalje opsežna istraga u saradnji sa nadležnim tužilaštvima", rekla je Miljanović.

U ime MUP-a RS ona se zahvalila na saradnji i pomoći FBI-ju, Europolu, policijama Srbije, Crne Gore, Njemačke, SIPA, Federalnoj upravi policije i MUP-u Kantona Sarajevo.

U izvještaju nema pritvorenog S.P.

Inače, izvještajem MUP-a RS nije obuhvaćen S.P. iz Prijedora koga je Okružni sud u tom gradu 24. marta pritvorio zbog sumnje da je pomogao u ubistvu Bašića. Da li će on biti obuhvaćen daljom istragom zasada nije poznato.

Zanimljivo je i da su osumnjičeni predati u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva RS, iako je dosadašnju istragu vodilo Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru. Zašto je došlo do promjene nadležnosti nije jasno. Uviđaj je zvanično izvršilo prijedorsko tužilaštvo, iako je na teren upućen i republički tužilac Radenko Janković, koji je tokom dana povučen iz Prijedora.

Šta je razlog tome nije poznato. Nejasno je i zašto Republičko tužilaštvo od starta nije vodilo istragu, budući da je žrtva brutalnog zločina bio drugi čovjek prijedorske policije, kao i činjenicu da 20 godina u BiH nije zabilježeno ubistvo policijskog zvaničnika.

Ping pong nadležnosti

Zbrku u javnosti izazvalo je hapšenje Railića, odnosno odluka prijedorskog tužilaštva da ga pusti na slobodu. Čim je izašao iz zgrade ponovo je uhapšen i sproveden u Sarajevo, gdje je i pritvoren, ali sada na prijedlog Tužilaštva BiH i to zbog slučaja trgovine narkoticima, a ne Bašićevog ubistva.

To je izazvalo reakcije srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te još oštriji odgovor Republičkog tužilaštva RS. Polemika je vođena i po društvenim mrežama, a uz verbalni rat, taj ping-pong nadležnosti, samo je narušio već poljuljano povjerenje građana u pravosuđe. Javnosti je poslata loša slika o sinergiji tužilaštva i policije, koji umjesto da se nalaze na istom zadatku, ne prestaju da šokiraju javnost.

U Republičkom tužilašvu na upit UNE nisu željeli da otkriju i objasne zašto je došlo do promjene u nadležnostima, te zašto od starta nisu vodili ovaj predmet.

"Od trenutka lišenja života načelnika Bašića RJT je u saradnji sa OJT Prijedor učestvovalo u provođenju svih istražnih radnji i prikupljanju dokaza u cilju rasvjetljavanja i procesuiranja počinoca ovog, ali i drugih krivičnih djela za koje se utvrdi postojanje osnova sumnje i pribave dokazi. U cilju zaštite daljeg toka istrage, tužilaštvo više informacija ne može saopštiti", rekla je sekretar RJT Dragica Tojagić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()