Ko je i zašto naručivao likvidacije u Prijedoru?

Hapšenjem Marka Momića raspetljava se klupko zločina u regionu

12.05.2022. 15:30
  • Podijeli:
dalibor-railic-infoprijedor.jpg Foto: infoprijedor.ba

Marko Momić, koji 8. maja uhapšen u Beogradu po potjernici za ubistvo Mihajla Stupara zvanog Šmit, u Srbiji se krio pomoćnu falsifikovanih dokumenata BiH, a logističku podršku pružao mu je Dalibor Railić zvani Dugi, kao i rodbina, saznaje UNA.

Momiću je, nakon hapšenja, pravosuđe Srbije odredilo ekstradicioni pritvor i u narednom periodu se očekuje njegovo izručenje u BiH.

Stupar je ubijen 11. marta prošle godine u naselju Raškovac u Prijedoru. Njegovo tijelo je pronađeno unakaženo, sa višestrukim povredama glave, u blizini rijeke Sane. Ispostavilo se da je ubijen sa više udaraca bejbol palicom, a čak je i pregažen automobilom.

Čamcem prešao granicu?

Nakon ubistva Momić je pobjegao u Srbiju, a u zločinu i bjekstvu su mu pomogali jataci iz Prijedora Gojko Šobot i Bojan Savanović. Obojica su nakon ubistva pritvoreni i sprovedeni u KPZ Tunjice. Međutim, poslije nekoliko mjeseci su pušteni na slobodu i protiv njih još nije podignuta optužnica za pomaganje u teškom ubistvu Stupara, niti je istraga obustavljena.

"Momić je nakon ubistva napustio BiH, a u tome mu je pomogao jedan od osumnjičenih jataka, koji ga je automobilom odvezao do Bijeljine. Tu je ilegalno prešao granicu, najvjerovatnije čamcem, i od tada se krio u Srbiji. I Momić i njegovi pomagači su bili dio kriminalne grupe Dalibora Railića, koji je odbjeglom Momiću pružao logističku podršku, sve dok i sam nije uhapšen. U skrivanju su mu pomagali i članovi rodbine", navodi izvor blizak istrazi.

Neugodan svjedok

Prema operativnim podacima MUP-a RS motiv ubistva je to što je Stupar bio svjedok u krivičnim postupcima protiv Railića, koji se tiču trgovine narkoticima. Zbog toga Stupar se u junu 2018. godine našao na meti napada Railića i Vanje Vukovića koji su ga tada odvezli u šumu u Orlovcima, gdje su ga izranjavali noževima, nanijevši mu posjekotine i ubode po ramenu, butini, nadlaktici, natkoljenici i grudnom košu.

Protiv Railića i Vukovića je podignuta optužnica za taj zločin, a predmet se i dalje nalazi u fazi suđenja, a Šmit je i tu bio glavni svjedok tužilaštva. I u optužnici se navodi da su Railić i Vuković tokom napada ispitivali Šmita "zašto ih odaje policiji i zašto uvaljuje njih i izvjesnog Vladu".

Ubistva sa istim motivom

Inače, Railić je široj javnosti poznat kao čovjek koji je osumnjičen kao nalogodavac ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Osim, toga dovodi se u vezu sa organizovanim kriminalom i trgovinom većih količina droge, zbog čega je pritvoren od strane Suda BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač juče je u Beogradu izjavio da je upravo Railić naručio ubistvo Mihajla Stupara, za koje je osumnjičen Momić.

"Naručilac Bašićevog i Stuparevog ubistva je Railić. U oba slučaja motiv je isti, a to je izbjegavanje krivičnog gonjenja kako bi nesmetano mogao nastaviti da se bavi trgovinom narkotika", tvrde izvori iz MUP-a RS.

Inače, Dalibor Railić je godinama poznat kao bezbjednosno interesantna osoba. Ranije je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Nikole Vučkovića u novembru 2007. godine ispred kafića ”Fratelo” u Prijedoru. Svemu je prethodila svađa, nakon koje je Railić otišao kući po pištolj ”mauzer”. Vratio se u kafić i u Vučkovića ispalio hitac, koji ga je pogodio u nadlakticu. Pištolj se ”zakovao”, pa je izašao i otkočio ga. Potom se vratio u kafić i još dva puta pucao u Vukovića, nanoseći mu prostrelne rane obe natkoljenice.

Mizerne kazne i pomilovanje

Railić je nedavno osuđen na šest mjeseci zatvora jer je zajedno sa još dvije osobe u avgustu 2015. godine brutalno pretukao Almira O. Napad se dogodio ispred pekare u Prijedoru, kada su žrtvu oborili na zemlju i brutalno ga izudarali nogama, nanijevši mu teške tjelesne povrede u vidu preloma čeone kosti, prelome obe kosti gornje vilice, te nagnječenja po cijelom tijelu. Mladić je napadnut iz čista mira i to najvjerovatnije na nacionalnoj osnovi. Pravosuđe je sve napadače "nagradilo" sa po šest mjeseci zatvora. Presuda nije pravosnažna i tužilaštvo je na tu odluku uložilo žalbu, o kojoj još nije odlučeno.

Kako se sistem odnosio prema Railiću svjedoči i činjenica da ga je svojevremeno pomilovao tadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović koji mu je kaznu za pokušaj ubistva smanjio za šest mjeseci zatvora.

Iako je označen kao nalogodavac ubistva Radenka Bašića, Railić se u pritvoru nalazi po potpuno drugoj stvari. Naime, u slučaju Bašić on je nakon ispitivanja pušten na slobodu, ali je po izlasku iz zgrade prijedorskog tužilaštva ponovo uhapšen i odveden u Sarajevu i pritvoren zbog droge. Upravo zbog toga je v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić juče pred Ustavnopravnom komisijom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH upozorio da tu istragu treba ubrzati, jer "naručilac ubistva može biti pušten na slobodu budući da pritvor ne može trajati u nedogled".

Krvava pljačka u Hrvatskoj

Bogat dosije ima i Marko Momić, za kojim je i pravosuđe Hrvatske raspisalo potjernicu zbog teškog ubistva i razbojništva. Nezvanično saznajemo da se radi o brutalnom ubistvu i pljački penzionera Josipa Horvata u novembru 2019. godine u Selniku kod Ludbrega, za koje je osumnjičen još jedan Prijedorčanin. Momić je po toj potjernici hapšen u BiH, a budući da ima državljanstvo BiH pušten je na slobodu. Izrečene su mu mjere zabrane koje je prekršio kada je zbog ubistva Stupara umakao iz zemlje.

Biće zanimljivo vidjeti kojoj državi će pravosuđe Srbije biti naklonjenije u slučaju izručenja Momića, budući da za njim tragaju i Hrvatska i BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()