Godinu dana od ubistva načelnika Bašića

Nakon velike istrage ubice na optuženičkoj klupi

21.03.2023. 15:46
  • Podijeli:
ubistvo-radenko-basic-uvidjaj03-una.jpg Foto: UNA

Na današnji dan prošle godine u Prijedoru je ubijen načelnik krim policije Policijske uprave Prijedor Radenko Bašić.

Bašić je ubijen u ranim jutarnjim časovima kada je pješke krenuo na posao, a ubica ga je sačekao u blizini kuće, te mu prišao sa leđa i ispalio hitac u glavu.

Od zadobijenih povreda, Bašić je preminuo na licu mjesta, a policija je pokrenula jednu od najvećih istraga u Republici Srpskoj.

Ubrzo se počelo odmotavati klupko i policija je uhapsila osumnjičene.

Dalibor Railić organizovao je ubistvo Bašića, a ubistvo je izvršio Aleksandar Miljatović, dok mu je u planiranju i organizaciji ubistva pomagao kum Igor Repajić.

U optužnici se navodi da je Railić tokom 2021. godine organizovao grupu ljudi kojoj su pristupili Miljatović i Repajić.

Grupa je organizovana sa ciljem povezivanja, dogovaranja i organizovanja ubistva Radenka Bašića i to zbog otežavanja obavljanja kriminalnih aktivnosti Railića u vezi sa preprodajom opojne droge na području Prijedora i šire, za šta je Railić okrivio upravo Bašića.

Railić je optužen da je preko Repajića upoznao Miljatovića i sa njim se sreo neutvrđenog dana u decembru 2021. godine u Prijedoru.

"Tražio je od njega da ubije Bašića za iznos od 50.000 evra, nakon čega je početkom januara osumnjičeni Miljatović prikupljao informacije o životnim navikama i kretanjima Bašića, tako što ga je uhodio i snimao kamerom, koju je kasnije predao Repajiću", navodi se u optužnici, podsjeća SrpskaInfo.

Nadalje se dodaje da se, 21. marta 2022. godine u jutarnjim satima, Miljatović dovezao u Prijedor vozilom autom “Opel astra” karavan plave boje, koji mu je dao optuženi Repajić.

"Na putu ka radnom mjestu, u 6.50 časova, Miljatović je pratio i prišao sa leđa Bašiću kod pješčanog mosta preko kanala u prijedorskom naselju Pećani, pa iz neposredne blizine iz pištolja “Crvena zastava” kalibra 7,65 mm koji je držao u PVC kesi koja je služila za zadržavanje čahure, ispalio jedan metak u potiljak Bašića uzrokujući mu povrede od kojih je preminuo na mjestu događaja", navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je istim vozilom zatim pobjegao u Gradišku, a potom nazvao Repajića i tražio da dođe po njega, što je on i učinio.

Odvezao ga je iz Gradiške u Banjaluku, da bi nakon toga Repajić u cilju prikrivanja tragova krivičnog djela teško ubistvo, odvezao “Opel astru” koji je korišten u pripremi ubistva, na otpad, a vozilo je potom rastavljeno i prodato u dijelovima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()