Evo gdje su smješteni Debevac i Mehedagić! Zatvorenici štrajkovali glađu

Riječ je o modernom kompleksu, koji je otvoren u junu 2020. godine, čija je vrijednost radova iznosila 80 miliona KM.

22.12.2023. 17:23
  • Podijeli:
zatvor Vojkovići-6585afafe1ad0.webp Foto: DNEVNI AVAZ

Suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši šef OSA-e Osman Mehmedagić nalaze se u pritvoru državnog zatvora u Vojkovićima.

Riječ je o modernom kompleksu, koji je otvoren u junu 2020. godine, čija je vrijednost radova iznosila 80 miliona KM.

Inače, radi se o jednom od najsigurnijih zatvorskih ustanova u regiji u kojoj će kaznu služiti prijestupnici koji su počinili najteža krivična djela.

Riječ je o zatvoru u kojem se nalaze osuđenici za najteža krivična djela, među kojima su i ratni zločini. U Vojkovićima se nalazi, između ostalih, Zijad Turković, Mevlid Jašarević, ali i narkobosovi Milan Matković i Mladen Samardžija te brojni kriminalci koje je otkrila Sky aplikacija.

Interesantno je da je mnoge od njih u zatvor smjestio baš Ranko Debevec, ali treba naglasiti da se pritvorska jedinica nalazi odvojeno od ostatka osuđenika.

Sama unutrašnjost zatvora, kako smo ranije objavljivali, ima luksuzniji smještaj s najmodernijom kuhinjom, udobnim sobama, najmodernijom stomatološkom ordinacijom, salom za rekreaciju, fitnes i „ljubavnom sobom“.

No, iako je sam smještaj dobar, zatvorenici su se često žalili na uslove u zatvoru.

Oni su 2021. godine slali više pisama nadležnima, gdje navode da su entitetskim zatvorima uslovi bili hotelski u odnosu na ove.

"Hrana je jednolična, količinski su male porcije, strašno je neukusna. U otprilike 70 posto slučajeva porcije se vrate s odjela jer se hrana ne može jesti i ostane netaknuta. Svaka dva do tri dana dolazi isto jelo. Kobasice stavljaju u svaki obrok koji dolazi", naveli su, između ostalog, zatvorenici te dodali da je cijena gotovo 90 posto artikala u kantini i do tri puta skuplja nego u maloprodajnim objektima izvan zatvora.

Tako su i početkom ove godine stupili u štrajk glađu, a narkobos Milan Matković je sebi načinio povrede tako što je zašio usta, piše Dnevni avaz.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()