Epilog akcije "Eva": Oduzeto više od 300 kilograma duhana i mašina za rezanje duhana

Cilj akcije je bio usmjeren na sprječavanje nezakonitosti u vezi sa prometovanjem akciznih proizvoda

06.10.2023. 21:53
  • Podijeli:
duhan_foto_UIO Cropped-652038b0cf9c7.webp Foto: UIO BiH

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) oduzeli su veću količinu rezanog duhana i mašinu za rezanje duhana u vrijednosti 70.000 KM.

Ovlaštena službena lica grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz RC Tuzla i RC Banja Luka, po usmenom nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH te u saradnji sa pripadnicima SIPA-e, na području Bosanskog Šamca i Orašja, učestvovali su u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom "Eva".

Cilj akcije je bio usmjeren na sprječavanje nezakonitosti u vezi sa prometovanjem akciznih proizvoda.

U toku provođenja pomenutih operativnih aktivnosti kod dvije osobe pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 313,5 kilograma rezanog duhana bez akciznih markica i dokumentacije o porijeklu, kao i jedna mašina za rezanje duhana u ukupnoj vrijednosti 70.000 KM.

Navedena akcija predstavlja nastavak odlične i uspješne saradnje Uprave za indirektno oporezivanje i Državne agencije za istrage i zaštitu na otkrivanju i suzbijanju nezakonitosti iz nadležnosti ovih agencija.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni", saopćeno je iz UIOBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()