Edin Gačanin osuđen u Nizozemskoj: Dobio sedam godina zatvora, može biti izručen u BiH

Gačaninu je suđeno na ročištu pred sudom u Roterdamu 1. novembra

07.12.2023. 13:51
  • Podijeli:
Edin_Gacanin_foto_mreze Cropped-6571aa2d61a9a.webp Foto: Facebook

Diler kokaina Edin Gačanin sklopio je sporazum sa Državnim tužilaštvom Nizozemske. To je potvrdila njegova advokatica Laura Versluis za nizozemske medije.

Gačaninu je suđeno na ročištu pred sudom u Roterdamu 1. novembra. Sud je 16. novembra odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.

Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Rotterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Nizozemski mediji navode da se prije nekoliko godina njegovo ime pojavilo u "raznim medijima u Sarajevu u vezi sa njegovom navodnom ulogom u međunarodnoj trgovini kokainom".

Edin G. je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih. Nizozemska je zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na chatovima koje je razbila policija, Edin G. osumnjičen za umiješanost u uvoz dvije pošiljke kokaina i pošiljku hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.

Gačanin je ponovo pušten iz neobjašnjivih razloga i izručenje nije uslijedilo. Pregovori su potom vođeni u tišini sa pravosuđem u Nizozemskoj.

U slučaju dogovora o suđenju, osumnjičeni se odriče odbrane u zamjenu za smanjenu kaznu.

Gačanin trenutno boravi na nepoznatoj lokaciji. Kako navodi NRC, dogovoreno je da Gačanin kaznu može izdržavati u Nizozemskoj, ali i u drugoj zemlji - vjerovatno Bosni.

Njegov stric Mirza G. služi kaznu u Nizozemskoj zbog pranja novca. On je 2020. godine podnio prijavu protiv Edina G. zbog prijetnji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()