BiH je peta u Evropi po stopi organiziranog kriminala

U susjedstvu situacija još gora

03.08.2023. 10:00
  • Podijeli:
kriminal pixabay-64cb5b7baa52c.webp Foto: Pixabay

Prema Globalnom indeksu organiziranog kriminala za 2021. godinu, Bosna i Hercegovina je zauzela 5. mjesto u Evropi sa 5,89 indeksnih poena.

Izvještaj je podijeljen u dva dijela – kriminalitet i otpornost, koji dalje tretiraju pitanja ljudi, trgovine, droga, okoliša, kriminalnih aktera kao i vodstva i upravljanja, pravosuđa i sigurnosti, ekonomskog i finansijskog okruženja, kao i civilnog društva i socijalne zaštite.

"Bosna i Hercegovina služi kao zemlja porijekla, tranzitna tačka i odredište (iako u manjoj mjeri) za trgovinu ljudima. Žrtvama se trguje uglavnom radi seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada. Bosna i Hercegovina je tranzitna zemlja za žrtve kineskog, indijskog i turskog porijekla, kao i za žrtve iz zemalja Bliskog istoka i Zaljeva koje pokušavaju ući u Evropu. Bosanci su često žrtve prisilnog rada u građevinskoj industriji i drugim sektorima u susjednim balkanskim i evropskim zemljama. Unutar zemlje, bosanskim ženama i djevojkama se trguje radi seksualnog iskorištavanja u privatnim rezidencijama i motelima", navedeno je u izvještaju.

Dodali su da su posebno marginalizirana romska i druga djeca prisiljena na bijeg, seksualno su iskorištavana i prisiljena raditi kućanske poslove.

"Trgovina djecom navodno je značajan problem i u porastu je. Broj stranih žrtava trgovine ljudima unutar Bosne i Hercegovine je nizak, ali su zabilježeni slučajevi u kojima su žrtve bile iz Afganistana, Kube, Gambije, Libije i Šri Lanke. Krijumčarene osobe uglavnom potječu s područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike, au Bosnu i Hercegovinu najčešće ulaze iz Srbije i Crne Gore. Poznato je da akteri organiziranog kriminala s vezama s političkom elitom pomažu krijumčarenim osobama pri ulasku i izlasku iz zemlje, ali lokalno stanovništvo koje djeluje oportunistički također igra važnu ulogu na tržištu kriminala, dodaje se u izvještaju.

Trgovina oružjem je naglašena kao značajan problem u zemlji, u kojoj je mnogo oružja iz 1990-ih ostalo u opticaju, što Bosnu i Hercegovinu čini jednom od vodećih zemalja u svijetu po pitanju legalnog i ilegalnog vatrenog oružja u civilnom posjedu.

Također se nalazi duž jedne od ruta krijumčarenja između velikih zemalja opskrbljivača oružjem, poput Srbije i Crne Gore, i zemalja odredišta ilegalnog vatrenog oružja u Evropi, navodi se u izvještaju.

Što se tiče droga, Bosna i Hercegovina se procjenjuje kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu, s domaćom potrošnjom kanabisa i određenim uzgojem i proizvodnjom kanabisa i sintetičkih droga, poput MDMA, također poznatog kao ecstasy ili molly, i "poznato da se događa."

Prema Indeksu globalnog organiziranog kriminala, i mafijaške grupe, kriminalne mreže, državni akteri i strane kriminalne grupe prisutne su u Bosni i Hercegovini, pri čemu su mafijaške skupine u velikoj mjeri umiješane u trgovinu drogom, posebno heroinom, i trgovinu oružjem .

Izvještaj također objašnjava složenu političku strukturu i upravljanje zemljom, što otežava njezinim vlastima da se nose s gore navedenim problemima.

Prema istim podacima, zemlja sa najvećom stopom kriminala u Evropi je Rusija, dok je drugo mjesto na ovoj neslavnoj listi zauzela Srbija. Što se ostatka susjedstva tiče, Hrvatska je 13., a Crna Gora četvrta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()