Aleksandar Džombić oslobođen: Bivši premijer Republike Srpske nije zloupotrijebio položaj

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske

27.10.2023. 13:02
  • Podijeli:
aleksandar dzombic sudjenje UNA.jpg Foto: UNA

Okružni sud u Banjaluci izrekao je oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću po optužnici za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa kreditom od 19,4 miliona KM koji je Investiciono-razvojna banka RS dodjelila zvorničkoj “Energoliniji”.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović. On je naveo da se Džombić oslobađa optužbe jer nije dokazano da je počinio djelo koje mu je stavljeno na teret.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske Džombiću je na teret stavilo da je kao predsjednik Vlade i predsjednik Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB RS, vršio pritisak na članove IRB RS da prihvate zahtjev za kredit iako je znao da je “Energolinija” bila prezadužena.

 To je, kako se navodi, učinio u namjeri da “Energoliniji” i njenim vlasnicima pribavi imovinsku korist. Zbog pritisaka tadašnji direktor IRB Milenko Pavlović je podnio ostavku na mjesto direktora IRB.

U optužnici se navodi i da je zahtjev za kredit prethodno odbijen, te da je Odjeljenje za plasmane kredita pravnim licima IRB RS dalo je mišljenje po kojem se može odobriti kredit do dva miliona KM. Nakon novog zahtjeva i uvođenja garancija kreditni odbor je dao preporuku da odobri kredit maksimalno do 6,24 miliona maraka. Na kraju je ipak prihvaćen zahtjev da se dodjeli kredit od 19.4 miliona maraka, prenosi ATV.

Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena (izgradnja kotla za prelazak sa tečno-plinskog na čvrsto gorivo), dok je ostatak iznesen iz BiH.


“Energolinija” je obaveze po kreditu isplaćivala do novembra 2013. godine, nakon čega je plaćanje, kao jemac, preuzela “Alumina”. Rate je uplaćivala do 31. decembra 2017. godine u iznosu od 6,19 miliona KM. Međutim, na osnovu presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini IRB RS je sav novac vratio “Alumini” 24. avgusta 2021. godine, a ta presuda je u međuvremenu ukinuta.

Kredit do danas nije vraćen. Rate je prestala plaćati i “Alumina” i u optužnici se navodi da ukupni dug sa kamatama iznosi 24.170.510 KM, za koliko je pribavljena korist “Energoliniji”.

Optužnica protiv Džombića podignuta je u januaru 2022. godine. Suđenje je počelo u julu 2022. i od tada je održano više od 20 ročišta. Tokom suđenja kao svjedoci pred sudom su saslušani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, aktuelni direktor UIO BIH Zoran Tegeltija…


Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()