Afera "Respiratori": Solakova odbrana traži oslobađajuću presudu

Odbrana smatra da je cijeli proces rezultat "vještačke afere" i "igrokaza" Tužilaštva BiH.

15.03.2023. 16:47
  • Podijeli:
fahrudin solak screenshot:YouTube-6411e8a5a6af2.webp Foto: screenshot/YouTube

Odbrana suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, koji je jedan od optuženih za spornu nabavku respiratora, zatražila je danas oslobađajuću presudu.

Optuženi je u završnoj riječi ocijenio da je ovaj proces rezultat "vještačke afere" i "igrokaza" Tužilaštva BiH.

Solak se u završnoj riječi osvrnuo na dužnosti i rezultate rada Federalne uprave civilne zaštite u borbu protiv pandemije kovida 19.

Zajedno sa Solakom, za sumnjivu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti ‪10.530.000 KM u vrijeme pandemije virusa korona, optuženi su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić i ministar finansija FBiH Jelka Milićević.

Iznošenje završnih riječi danas je započela i odbrana Fikreta Hodžić, vlasnika firme preko koje su uvezeni sporni respiratori za potrebe FBiH.

Hodžićeva odbrana je ocijenila da je optužnica nerazumljiva i da ostavlja optuženima da nagađaju za koja ih djela terete određene radnje.

Mirna Avdibegović, advokat koji brani Hodžića, rekla je da za optužbe o pranju novca ne postoje elementi. Prema njenim riječima, nejasne su i nedokazane optužnice o falsifikovanju dokumenata, kao i o lažnom prikazivanju da "Srebrena malina" ispunjava uslove za uvoz, prenosi "Birn".

Hodžićeva odbrana će 22. marta nastaviti iznošenje završnih riječi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()