Božićni post počeo: Poskupila čak i riba

Kupaca nema mnogo, a cijene nikad više

29.11.2023. 19:44
  • Podijeli:

Božićni post, za pravoslavne vjernike, počeo je juče. Ponuda hrane na banjalučkoj tržnici bogata ali za one sa dubljim novčanikom. Kupaca, danas, iako je posna srijeda, nema mnogo. Uzrok jasan – cijene nikada više.

Narednih 40 dana svi koji poste trebalo bi da se suzdržavaju od mrsne hrane. Kada je u pitanju hrana, riba se inače najviše jede, ali kako i ove godine kada su cijene u poređenju sa prošlogodišnjim dosta više.

„Riba je naravno poskupila kao i sve ostalo. Voće i povrće je skupo a to sve spada u posnu hranu.“

„Kakva je situacija, takve su i cijene, sad manje, sad veće.“

Željka i članovi njene porodice postiće cijeli post. Na tržnicu je došla da pazari sastojke za ručak.

„Mogu vam reći da je jako teško i da su cijene jako visoke za današnji standard. Sad za neki ručak uzela sam šarana koji je dosta skup, uzimamo pretežno oslić“.

Oslić je i najtraženiji jer mu je cijena najpristupačnija, 7,5 maraka po kilogramu. Šaran 13,5 a za uslugu čišćenja plaćate 17 maraka, dvije marke više nego lani. 

„Uzimaju manje količinski, ne samo ono da ima. Filet 250 grama uz povrće i prilog, dovoljno je, tako da što se toga tiče ne uzima se, samo kad su te slave, tad uzimaju malo više", kazala je Ljiljana Vujinović, vlasnica ribarnice.

Uzimaju manje i kukaju na cijene, a s njima kukaju i prodavci. Promrzlih prstiju, stojeći na tezgama i do 10 sati dnevno, kažu, slabo šta zarade. A kako i ne bi, kada šampinjoni ove godine koštaju kao nikada - 8 maraka, kilogram pasulja u rasponu od 7 do 20 maraka. Voće i povrće kupuje se u malim količinama.

„Sve na komad, jednu rotkvu, dvije, tri mrkve, glavicu dvije crvenog luka, tako da slabo ima svijeta, slabo i kupuju“, rekla je prodavačica Dana Malić.

„Krenuo je post, oni kupuju malo brokolija, tikvica, paprika, salate, sve tako malo pomalo. Ne vrijedi njima kukati, ni njima nama ni nama njima“, objašnjava prodavačica Anđa Jović.

I iako smo minute posvetili ishrani treba dodati da se post odnosi i na suzdržavanje od loših misli, djela i grijehova. Suština posta jeste duhovnost i čovjek u sebi. i tako će vjernici pravoslavne vjeroispovjesti Božić dočekati kako i dolikuje - kao najradosniji hrišćanski praznik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()