Bezbjednosna situacija u BiH zadovoljavajuća: Je li baš tako?

Kao prijetnje se izdvajaju organizovani i sajber kriminal, korupcija, migraciona kriza i jezik mržnje

05.12.2023. 21:30
  • Podijeli:

Jezik mržnje izaziva osjećaj nesigurnosti kod građana a najveće bezbjednosne prijetnje su korupcija i organizovani kriminal, opasnost od sajber kriminala kao i migrantska kriza, zaključeno je nakon sastanaka parlamentarnih komisija koji je održan u Banjaluci. Neophopdna je harmonizacija zakonskih rješenja i unapređenje zakonskog okvira za rad bezbjednosnih i policijskih agencija ali i nastavak dijaloga s ciljem jačanja međusobnog povjerenja i razumijevanja.

Zajednički sastanak dva odbora za bezbjednost i to u Banjaluci. U klupama parlamentarci, pred njima agenda a oni o potencijalnim bezbjednosnim izazovima u Bosni i Hercegovini. Na kraju, poruka usglašena: bezbjednosna situacija je na zadovoljavajućem nivou.

''Stanje je zadovoljavajuće. Nije baš na najvećem mogućem nivou ali ne možemo ga ni okarekterisati da je izuzetno loše i da nema prolaznu ocjenu,'' rekao je Vukota Govedarica predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske.

Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju bezbjednosnu prijetnju entitetima i BIH, ističe Govedarica.

Pitanja bezbjednosti uvijek su senzitivna a dijalog nema alternativu. Pričalo se i o potencijalnim formamam terorizma.

‘’Razgovor i dogovor nemaju alternativu a predrasude su vrlo često, okovi koji nam ne daju da promišljamo na racionalan način i u korist građana,’’ poručio je Dragan Mioković predsjednik Komisije za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta FBIH.

Opsanost od sajber kriminala ocijenjena je kao najviše rizična.

‘’Bolest savremenog doba odnosno sajber kriminal koji je iz dana u dan sve prisutniji i sve veće glavobolje stvara, ali kao što je gosopodin Govedarica rekao, ono što je danas najaktuelnije što sve građane zanima a to je da trebaju biti spokojni jer je bezbjednosna situacija zadovoljavajuća, ma koliko pojedinci

pokušavali da truju javni prostor,’’ navodi Sanja Vulić član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BIH.

Zaključak sastanka je da se saradnja nastavlja. Naredni put s gostima i to ministrima bezbjednosti sa svih nivoa vlasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()