Bećirović se susreo sa Rutteom, kandidatom za prvog čovjeka NATO-a

Priključenje Alijansi istaknuto kao prioritet

03.06.2024. 18:32
  • Podijeli:
rutte becirovic predsjednistvo bih-665dea5167a7c.webp Foto: Predsjedništvo BiH

U okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, održao je u Haagu sastanak s premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom. Iz kabineta Bećirovića su naveli da je ovaj sastanak posebno važan za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na činjenicu da je Mark Rutte jedan od najozbiljnih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a.

Inače, radi se o drugom susretu Bećirovića i premijera Ruttea u zadnjih pet mjeseci.

Istaknuto je da posjeta Bećirovića Nizozemskoj potvrđuje snažnu posvećenost dvije države jačanju bilateralnih odnosa, te podršci ključnim inicijativama promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Bećirović i premijer Rutte razgovarali su o jačanju sveukupnih odnosa dvije države. Predsjedavajući Bećirović se zahvalio premijeru Rutteu na nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini i velikoj podršci Nizozemske prilikom donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Također, Bećirović je premijera Ruttea informirao o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji, a posebno o unilateralnim napadima organa entiteta RS na mirovni proces i ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se zahvalio i na podršci Nizozemske usvajanju Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Bećirović je istakao važnost angažmana Nizozemske u pomoći žrtvama genocida, kao i odluku da se u Haagu izgradi memorijal posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

“Ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine, uključujući ubrzanje puta prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u, također su istaknuti kao prioriteti tokom sastanka. Bećirović je pozdravio odluku EU o pojačanju Evropskih snaga u Bosni i Hercegovini (Misija ALTHEA), kao i odluku Nizozemske o slanju dodatnog kontingenta od 160 vojnika u našu zemlju”, stoji u saopštenju nakon susreta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()