Bečarević: Energoinvest traži više cijena plina u Sarajevu, ne pristajemo na to

Obaviješteno da će plinovod Turski tok, kojim se snabdijeva Bosna i Hercegovina, od 5. do 12. juna biti zatvoren zbog redovnog održavanja ovog plinovoda

01.06.2023. 11:47
  • Podijeli:
vijecnica-sarajevo-armindurgut-pixsell4.jpg

Resorni ministar u Kantonu Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) je izjavio da kantonalna vlast neće podržati traženo prebacivanje razlike u cijeni za nabavku plina na krajnje potrošače.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je od preduzeća Sarajevogas obaviješteno da će plinovod Turski tok, kojim se snabdijeva Bosna i Hercegovina, od 5. do 12. juna biti zatvoren zbog redovnog održavanja ovog plinovoda.

Ovo je, kako su istakli, prvi termin u kojem će Turski tok biti zatvoren te da je do kraja godine planirano još jedno njegovo zatvaranje, i to zbog redovnog održavanja.

Snabdijevanje plinom od 5. do 12. juna bit će iz srbijanskog podzemnog skladišta Banatski dvor te time neće doći u pitanje snabdijevanje ovim energentom.

Tokom snabdijevanja iz navedenog podzemnog skladišta, snabdjevač plinom, kompanija Energoinvest, kako su ukazali, zatražila je potpisivanje aneksa na ugovor o snabdijevanju Kantona Sarajevo plinom, a kojim traži da se za ovaj period formira nova cijena plina, što znači rast redovne cijene u drugom kvartalu za devet posto.

Iz resornog ministarstva su poručili da neće podržati bilo kakvo prebacivanje razlike u cijeni na osnovu ove nabavke na krajnje potrošače iz razloga što, kako su konstatovali, snabdjevač ima toliku razliku u cijeni - između nabavne i prodajne cijene da može bez ikakvih problema izmiriti obaveze prema ruskoj kompaniji Gazprom ako na taj zahtjev pristanu.

"Molim sve učesnike u gasnom sektoru da dobro pročitaju član 2. dopune uredbe. Tačno je da je u pitanju remont, ali je isto tako tačno je da je isporučilac plina u ovom slučaju isti, a to je Gazprom, te da se ne nabavljaju interventne količine, već Gazprom samo mijenja izvor iz kojeg isporučuje plin, a to je Banatski dvor za Turski tok", ukazao je Bečarević.

Sarajevogas sa ciljem redovnog snabdijevanja potrošača u Kantonu Sarajevo ima opciju da, kako su istakli, potpiše predloženi aneks ako smatra da su ispunjeni uslovi iz dopune uredbe o regulaciji i organizaciji gasne privrede, ali to ni na koji način ne bi trebali osjetiti krajnji korisnici jer prelazak na Turski tok ima svoja ograničenja i sada ih vidimo, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()