Amerikanci odgovorili Vučiću: Imovina pripada državi, nema potrebe za razmatranjem pravne historije i presuda

Nastavili s saopćenjima

11.06.2024. 18:54
  • Podijeli:
Ambasada_SAD_Sarajevo_foto_Ambasada.jpg Foto: Foto: Ambasada SAD u BiH

Ured za odnose s javnošću Američke ambasade u Sarajevu je za Klix.ba odgovorio na pitanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućenog ambasadi, u kojem ih je upitao "gdje u Dejtonskom mirovnom sporazumu stoji da državna imovina pripada Bosni i Hercegovini".

Iz Američke ambasade su istakli da "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne historije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini".

"Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brien naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: 'Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripadadržavi'", navodi se u saopćenju, u kojem su poslali i link s tekstom govora 0'Briena.

U obraćanju iz februara ove godine Jamesa O'Briena, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

"Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima", rekao je tada O'Brien.

Podsjećamo, prvobitna reakcija Vučića uslijedila je nakon što je ambasada SAD-a nazvala zaključke "svesrpskog sabora" opasnim, te da Republika Srpska nije država i da ne može postojati izvan Bosne i Hercegovine. Vučić je jučer prvo najavio reakciju, rekavši da Amerikanci neće imati odgovor, a danas je isti javno objavio na svom Instagram profilu.

"Postavit ću neka pitanja. Vi ste čuli svi u Srbiji, BiH i regionu mnogo puta sintagmu koja glasi 'duh Dejtonskog sporazuma'. Ja ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. Pitat ću nešto najkonkretnije za naše kolege iz Ambasade SAD u BiH, koji su rekli da smo mi pogazili Dejton. Dejtonskim sporazumom regulisane su nadležnosti entiteta i centralne vlasti. Moje prvo pitanje je kako, gdje i od kada piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima? Aneksom 4 Dejtona predviđeno je da sve državne funkcije koje nisu dodijeljene institucijama, pripadat će entitetima. Nigdje se ne pominje javna imovina. Kako ste došli do zaključka i na osnovu čega da imovina pripada centralnim vlastima?", kazao je Vučić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()